Gáspár Péter az MTA rendes tagja lett, Szirányi Tamást az MTA levelező tagjának választották

Gáspár Pétert, a SZTAKI Rendszer is Irányításelméleti Kutatólaboratórium vezetőjét az MTA rendes tagjává, míg Szirányi Tamást, a SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium vezetőjét az MTA levelező tagjává választották a Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésén.

A Magyar Tudományos Akadémia 2022. május 3-án tartott, 195. közgyűlésén Gáspár Pétert az MTA rendes tagjává, míg Szirányi Tamást az MTA levelező tagjává választották. A rendezvény alkalmával a jelöltek listájára került 110 kutató közül választották ki az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait.

„Levelező taggá választása óta a műszaki tudományok szempontjából kimagasló jelentőségű kutatásokat folytatott az integrált és koordinált irányítástervezés, a modell- és az adatalapú módszerek összehangolása területén. Eredményeinek hazai járműiparban való alkalmazása döntő jelentőségű az ipari szektorban való magas színvonalú részvételünknek” – írják Gáspár Péterről az újonnan kinevezett tagokról szóló MTA-s kiadványban.

„Tudományos munkássága a számítógépes képfeldolgozásban, videóelemzésben és alakfelismerésben itthon és külföldön is elismert. Kiemelkedő kutatási eredményeket ért el a képek és videók magas szintű értelmezése, képsorozat-alapú távmegfigyelési adatfúziós és változáskövetési Markov-eljárások, a sztochasztikus és diffúziós iterációs eljárások, a ritka felbontású alakzatok felismerése területén, valamint a műholdas és légi felvételekből történő földmegfigyelésben” – fogalmaz Szirányi Tamásról a kiadvány.

A közgyűlésről készült hivatalos galéria az MTA weboldalán tekinthető meg. A rendezvényen részt vett Monostori László, a SZTAKI igazgatója is. Akadémiai Aranyérmet vehetett át Kevicky László, a SZTAKI volt igazgatója.

Fotó: Gáspár Péter (balra),  Szirányi Tamás (jobbra)