2016 után, 2023-ban ismét a HUN-REN SZTAKI-ban tartotta az International Measurement Confederation (IMEKO) az éves Általános Tanács ülését, amely a szervezet 65. születésnapja is volt

A mérésüggyel foglalkozó nemzetközi tudományos szervezet ülésén több, mint 40 ország képviseltette magát. 32 vendég személyesen, mindegy 50 fő online vett részt a rendezvényen. Hivatalosan 41 ország az IMEKO tagja a világ minden tájáról (USA-tól Japánig, Svédországtól a Dél-afrikai Köztársaságig), de ezen túl számos személyes tagja van a szervezetnek. Külön érdekesség, hogy a nemzetközi tudományos szervezetet 1958-ban alapították Budapesten. Ez egyben azt is jelenti, hogy az idei találkozó volt az IMEKO 65. születésnapja. Az alkalmat a vacsorán külön tortával ünnepelték a részvevők.

Az International Measurement Confederation (IMEKO) vezetése – a saját szabályainak megfelelően – abszolút nemzetközi, de jogi szempontból a szervezet máig budapesti székhellyel működik. Ennek megfelelően, a tagság Magyarországra mindig „hazajön”; így volt ez 2023 szeptember 1-én is, amikor a magyar tagszervezet, a HUN-REN SZTAKI látta vendégül a világ tudományterületi vezetőit. A résztvevőket az ülés elején Monostori László, a HUN-REN SZTAKI igazgatója is ennek szellemében köszöntötte.

IMEKO torta

A vezetők a két napos találkozón szigorúan előre rögzített tématerületek szerint tekintették át a szervezet működését. Szó esett új tagok felvételéről; új vezetők megválasztásáról; az egyes TCk (Technical Commitee – tudományterületi egységek) működésének, konferenciáinak és eredményességének áttekintéséről; a szervezet pénzügyeiről; az IMEKO által működtetett tudományos újságok (pl. a Measurement, amely már D1-es folyóirat, és ennek alkiadványai, lásd Mesurement: Sensors, Mesurement: Food, Measurement: Energy), valamint az ACTA IMEKO eredményességéről; majd az idei évben elindított, kooperáló tudományos szervezetek tartottak prezentációt a működésükről. Végül az ülést a 2024-es IMEKO World Congress szervezésének aktualitásai és az elnöki kalapácsütés zárták.

Az ülés elején a részvevők a HUN-REN SZTAKI 2022-ben átadott Innovációs és Demonstrációs Terében (IDT) tekinthettek meg három bemutatót (drónrepülés, ember-robot együttműködés virtuális valóság támogatással és a portrérajzoló robot), amelyről a sok országból jövő tudományos vezetők nagyon pozitívan nyilatkoztak.