TolmácsKesztyű

 
TolmácsKesztyű
2012. szep. 1. – 2014. aug. 31.
 

„A vakság a dolgoktól választ el, a siketség az emberektől” (Hellen Keller)

A Tolmácskesztyű rendszer jelnyelvi szinkrontolmácsként működik, amelynek segítségével a beszéd- és halláskárosult emberek az általuk ismert és mindennap használt jelnyelven kommunikálhatnak ép embertársaikkal, akik a jelelt szöveget automatikusan felolvasva hallják. Ez a megoldás a jövőben jelentősen megkönnyíti a siketek kommunikációját.

A Tolmácskesztyű műszaki kutatás-fejlesztési projekt egy olyan innovatív, intelligens termék megalkotását tűzte ki célul, amelynek segítségével a fogyatékkal élő felhasználók a mindennapi életben képesek bárkivel kapcsolatba lépni úgy, hogy a kommunikáció intuitív, természetes módon valósul meg.

Jelenleg ez a fogyatékos csoport kénytelen nehézkesen, olykor hosszas magyarázkodással körülírni közlendőjét, avagy jeltolmácsot alkalmazni. A Tolmácskesztyű segítségével viszont könnyen megértethetik magukat a jelnyelvet nem beszélőkkel, így ez az eszköz jelentősen előremozdítja a korlátozottak társadalmi integrációját. A felhasználók az eszköz segítségével önállóan fognak tudni olyan ügyeket intézni, melyek korábban számukra nehézséget jelentettek: az üzletben és piacon való vásárlástól a banki ügyintézésen át, az oktatásban történő részvételig számos kaput nyit meg a Tolmácskesztyű. Fontos célunk továbbá, hogy a halláskárosultak foglalkoztatását, munkába állását is jelentősen megkönnyítsük leendő termékünkkel.

A projekt során egy összetett hardver- és szoftverrendszert fejlesztünk ki. A kéz gesztusainak érzékeléséhez szükséges szenzorokat, elektronikát és kommunikációs hardvert egy kellemesen ergonomikus, a kézmozgást nem akadályozó kesztyűbe építettük be. Ennek segítségével a felhasználók a szabványos Daktil gesztusábécé jeleit, valamint egyénileg betanított, saját kifejezésekhez - akár egész mondatokhoz - rendelt gesztusokat mutathatnak, amelyeket a rendszer felismer. Ezen komplex számítási feladatok elvégzéséért a felhasználó mobiltelefonja felelős: a telefonon futó alkalmazás a mutatott gesztusok sorozatából először betűket, majd azok természetes nyelvi feldolgozása során szavakat állít elő. A szavakból végül értelmes mondatokból álló folyamatos szöveget hoz létre, amelyeta beszédszintetizátor hangosan felolvas.

Résztvevők

MTA SZTAKI
Euronet Magyarország Informatikai Zrt.

Részleg