SmartFactory

 
kísérleti kiber-fizikai gyártórendszer
 

Ma általános tendencia a gyártás teljes világának digitalizálása, amely a műszaki és gazdasági folyamatok lehető legteljesebb leképezését jelenti, a termékfejlesztéstől a gyártás globális folyamatainak modellezéséig. A digitalizálás megteremti az előfeltételeit és kereteit annak, hogy a gyártás mai kihívásaira válaszokat tudjunk adni a mesterséges intelligencia, operációkutatás, rendszer- és irányítástechnika, gyártástechnológia és további tudományágak eredményeinek együttes felhasználásával.

A Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium (EMI) fókuszának középpontjába helyezte az ipari termelési kutatásokat – ezen belül is a kiber-fizikai gyártórendszerekre (CPPS) koncentrálva – mely döntés a csoportot potenciális szereplővé teszi a technológia és a tudás továbbadásában mind napjaink érdekelt ipari partnerei számára, mind a jövő automatizálási és gyártástechnológiai mérnökeinek. Ez az elhatározás motiválta a kutatólaboratóriumot a SmartFactory kiber-fizikai minta-gyártórendszer létrehozására.

A SMARTFACTORY EGY…

kompakt kutatási és demonstrációs platform, amely egy teljes termelési környezetet tömörít egy szobányi méretbe, hogy kézzelfogható és felderíthető módon bemutathatóvá tegye az ipari termelés minden fontosabb fizikai és virtuális folyamatát.

A SmartFactory fizikai folyamatai egyszerűsített gyártási forgatókönyveket mutatnak be, ahol az azonos geometriájú, de egyedileg azonosított munkadarabokon megmunkálási műveleteket végezhetünk. A termékpaletta sokszínűségét a munkadarabokba telepített egyedi azonosító RFID chipek teszik lehetővé, a rajtuk tárolható és szabadon testreszabható adatokkal.

A rendszert elláthatjuk munkadarabokkal a magasraktárból vagy külső forrásból, a szállítást megvalósíthatjuk a szállítószalaggal vagy a szállítórobotok valamelyikével, a megmunkálási lépések végbe mehetnek a négy identikus munkaállomásokon, vagy ezeket végrehajthatja a kollaboratív robotkar.

A fogyasztóknak lehetősége van megrendelést feladni a rendszernek, mely teljesítését nyomon követhetik valós időben, és kiértékelhetik a végrehajtás után. A rendszer különböző irányítási szintjeire adott felhasználói szerepköröknek megfelelő betekintési felületen lehetőség van beavatkozni, zavarokat és erőforráshiányos állapotok előidézni, hogy a teljes termelési rendszer megbízhatóságát és robusztusságát tesztelni lehessen.

Mindezek mellett a rendszer többfunkciós virtuális kiterjesztése is rendelkezésre áll.

Amit kínálunk

 • » Bemutatás
  ipari és kormányzati partnerek számára

 • » Kutatás
  kiber-fizikai gyártórendszerek témakörében

 • » Oktatás
  felsőoktatásban tanuló hallgatók számára

 • » Ismeretterjesztés
  a nagyközönség számára, fiataloktól idősekig

Próbálja ki online!

Publikus anyagaink

Szakmai vezetőség

h

Dr. Váncza József
laborvezető

h

Dr. Erdős F. Gábor
laborvezető helyettes

h

Dr. Nacsa János
csoportvezető

Vezető

E-mail
beregi.richard@sztaki.hun-ren.hu
Telefon
+36 1 279 6115