PETFORM

 
Műanyag extrudálási, flakonfúvási és címkézési technológia fejlesztése, új, innovatív és környezetbarát csomagolóanyag kialakításához
2017. szep. 1. – 2019. aug. 31.
 

Különleges, korszerű anyagok, modern anyagtechnológia: Új csomagolóanyag kialakítására irányul a projekt. Ennek megfelelőn a piaci igények alapján cél egy környezetbarát, a környezeti terhelést jelentősen csökkentő technológiai fejlesztés megvalósítása. A gyártás folyamán használt címke nem tartalmaz ragasztóréteget, ezért azt nem kell vegyszeresen eltávolítani a flakonról, Illetve nem tartalmaz hordozóréteget, mely a hagyományos címkeknél a felhasználás után hulladékot képez. A létrehozott csomagolóeszközök újrafelhasználásánál a címkét nem kell a csomagolóanyagtól különválasztani, lévén hogy együttesen újrahasznosítható alapanyagból készül, így egylépcsős eljárásban vegyszeres tisztítás nélkül újrahasznosítható lesz a csomagolás, re granulátum készíthető a komplett csomagolóanyagból.

Az MTA-SZTAKI szerepe a projektben címkék felhordásának a vizuális monitorozása, azaz egy kamerás gyártásközi minőségbiztosító berendezés kidolgozása, amely ellenőrizni, hogy a címke megfelelően rátapadt-e a flakonra, illetve hogy annak színe vagy rajzolata nem torzult a felhordás során.

Résztvevők

PETFORM kft.

Pannon Egyetem

MTA-SZTAKI