SZTAKI által fejlesztett, újabb tematikus túrák segítik a Neszmélyi borvidék felfedezését

SZTAKI által fejlesztett újabb GPS alapú, tematikus túrák segítik a Neszmélyi borvidék felfedezését. A Széchenyi 2020 program által támogatott „A tájban élő ember” projekt eredményeként az itteni települések ismertségük, vonzerejük növekedésére számítanak. A SZTAKI eLearning Osztálya által fejlesztett okostelefonos túrák mellett további újdonságok is készülnek a futó projekt keretében.

A Széchenyi 2020 program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásának eredményeként a térségben a korábbiakban létesült tanösvények hossza a háromszorosára nőtt. A túraútvonal az útjelző és információs táblák kihelyezésével az újonnan kialakított szakaszokkal mintegy 100 km-es ökoturisztikai hálózattá bővült. Tematikus bemutató látogatópontok jöttek létre, melyeken telepített eszközökkel, vagy mobiltelefonnal átfogó információs rendszer érhető el.

A régióban az ökoturizmus kiterjesztésével a természeti és kulturális értékek megismertetésével a túrázók, az iskolai csoportok, a családosok és a kerékpárosok számának növelését kívánja elérni a projekt. A települések általános vonzerejének növelésével a helyi gazdaság fejlődését is várja a megvalósító, a Dunaszentmiklós Község Önkormányzatából, Baj Község Önkormányzatából és a Neszmélyi Borút Egyesületből álló konzorcium. A természet és a vele összefüggő kulturális sajátosságok megismerésének programkínálatához helyitermékek értékesítése, szállás és további turisztikai szolgáltatások is kapcsolódnak.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívására a TOP-1.2.1-16-KO1-2017-00001 számon regisztrált kérelmet, a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Program Irányító Hatósága 57 millió forint támogatásban részesítette.
 

Gerecsetúra