Megtartotta akadémiai székfoglaló előadását Gáspár Péter, a SZTAKI laborvezetője

Gáspár Péter, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának vezetője, az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratóriumának szakmai vezetője az MTA rendes tagjaként tartotta meg székfoglaló előadását 2022. október 19-én.

Gáspár Péter az MTA Nagytermében tartotta meg székfoglaló előadását, „Integrált irányítási módszerek az önvezető közúti járműveken: A modellalapú irányítástól az adatvezérelt irányításig” címmel.

Dr. Gáspár Péter, az MTA rendes tagja
Dr. Gáspár Péter, az MTA rendes tagja - fotó: MTA/Szigeti Tamás

Az előadás összefoglalója: „A közlekedési szituációk bonyolultsága és a teljesítendő minőségi követelmények nagy száma miatt magas szintű automatizálásra van szükség mind az egyedi járműveken, mind az egymással kooperáló járművek esetében. A modellalapú irányítástervezési módszer a nagy bonyolultságú rendszerekből kiindulva korlátozott komplexitású modell alapján olyan robusztus irányítás tervezésére képes, amellyel a biztonságkritikus minőségi jellemzőkkel kapcsolatos követelmények teljesítésére garanciát tud adni. Az adatvezérelt gépi tanulási módszer járműirányításban való alkalmazása új, de egyre nagyobb jelentőségű fejlemény. Ez annak tulajdonítható, hogy míg a módszer nagy bonyolultságú rendszerekre alkalmazható, addig jelentős számú minőségi jellemzőt is képes kezelni. Kutatási eredmények, továbbá alkalmazási példák igazolják, hogy a minőségi követelmények garantálása és a robusztus működés egyidejű elérése a modellalapú irányítás és az adatvezérelt gépi tanulás kombinált alkalmazásával érhető el.”