2023-ban Delftben, Hollandiában rendezik meg az IMEKO TC10 on Measurement for Diagnostics, Optimization and Control tudományos témakör éves konferenciáját

Az International Measurement Confederation (IMEKO) egy mérésüggyel foglalkozó nemzetközi tudományos szervezet, amelynek hivatalosan 41 ország a tagja a világ minden tájáról. Az IMEKO tagjai 25 különböző részterület konferenciáin mutatják be tudományos eredményeiket, évről évre. A részterületek (TC-k, Technical Committee-k) maguk döntik el, hogy mikor és hol rendezik meg éves konferenciájukat, kivéve a háromévente megrendezett világkonferenciát. Ebben az évben minden TC a világkonferencián kap szekciót, ezáltal háromévente az összes IMEKO-tag egy helyen gyűlik össze a világban. 2024 is ilyen év lesz, akkor a konferencia Hamburgban lesz.

A TC10 témája a diagnosztika-, optimalizálás- és szabályzáscélú mérésügy. 2023-as konferenciáját Hollandiában, Delftben rendezi az IMEKO, szeptember 21-22-én. A konferencián többek közt előadást tart két meghívott szakértő Németországból és Dániából, illetve, a rendezvényt támogatják a ZEISS és a PI vállalatok, az EPIC Kiválósági Központ, valamint a Holland Nemzeti Mérési Intézet.

A tudományos eredményeket négy részre bontva adják elő a szakemberek. Az első nap két, alkalmazott mesterséges intelligencia témájú blokk lesz, a második nap pedig egy szenzorokkal, adatgyűjtéssel és adatfeldolgozással, valamint egy, a mikro-, és makromérések találkozásával foglalkozó szekció várható. A hagyományoknak megfelelően a konferenciát a legjobb három publikáció díjának átadása zárja majd. A rendezvényen a HUN-REN SZTAKI kutatói is képvilseik majd az intézetet.

Az IMEKO Éves Tanács ülését 2023-ban Budapesten rendezték, erről itt írtunk bővebben.

Kép: Tudományos demonstrációkat teintenek meg és próbálnak ki az érdeklődők az IMEKO Budapestren, a HUN-REN SZTAKI-ban tartott Éves Tanács ülésén, a Lágymányosi utcai épület Innovációs és Demonstrációs Terében (IDT), 2023. szeptember 1-én.