SELECT

 
Értékelő, Szűrő és Javaslattevő Szolgáltatásrendszer
1998. jan. 1. – 2000. dec. 31.
Külső azonosító
TAP RE 4008
 

Az internetezés lehetőségeinek bővülésével, kereskedelmi használatával a weben található dokumentumok megbízhatósága csökkenni kezdett, így használhatósága tudományos és műszaki szakemberek számára romlott. A jelenlegi kezdeményezések a minőség garanciája érdekében a hagyományos módszereket próbálják hálózati alkalmazásokra másolni (peer review) és mindamellett, hogy időigényesek és drágák, gyakorlatilag csak kis mennyiségű dokumentum ellenőrzésére alkalmasak.

A SELECT EU projekt keretében az MTA SZTAKI DSD nemzetközi munkacsoportban csoportos információszűrési (collaborative information filtering) technológiát fejlesztett ki. E technológia alapját elemi értékelési (rating) információk gyűjtő rendszere képezi, és nyílt Internet értékelési (rating) információszolgáltatást alkot. Erre az alaprendszerre épülnek fel azok a fejlett szolgáltatásokat nyújtó rendszerkomponensek, melyek bonyolult csoportos információszűrést (collaborative filtering), csoportos javaslattételi szolgáltatást (recommendation) nyújtanak.
Az értékelő szolgáltatás egy témakör vagy üzletág vagy csoport számára nyújt értékelési és ez alapján összehasonlítási, rangsorolási lehetőséget. A szolgáltatásban értékelési kategóriák vannak, minden egyes kategória a másiktól függetlenül kitölthető, és egy különálló értékelési szempontot képvisel. A kategóriák többféle típusúak lehetnek: szöveges, numerikus vagy címkés. Címkés kategóriák esetén az egyes címkékhez ikont (pl. 1, 2 vagy 3 csillag) illetve értelmező szöveget (pl. gyenge, közepes, jó) lehet rendelni több nyelven. A kategóriáknak még több speciális paraméterezése lehetséges, például megadható, hogy milyen módszerrel számolja a rendszer az összesített eredményt (pl. átlag, középérték, stb.), illetve importálni lehet kategóriákat más szolgáltatásoktól, vagy meglévő kategóriákat egy új kategóriába "összegyúrni". A beérkező értékelések alapján a rendszer azonnal újraszámolja az összesítéseket, így az objektum aktuális értékelése külön számítások nélkül, azonnal lekérhető.

A SELECT rendszer architektúrája

Az értékelő szerver Java-ban készült, és egy SQL szervert használ adattárolásra. A szerver alapja az adatbázis köré szerveződő ágens környezet. Az értékelések elfogadásán kívül minden utófeldolgozást ágensek végeznek. Jelenleg a rendszerben keresést segítő, weboldalajánló, automatikus értesítést küldő és természetes nyelvi feldolgozó ágensek működnek, de könnyen lehet új ágenseket is a rendszerbe integrálni. Az ágensekkel a hálózati protokollon keresztül is lehet kommunikálni, és a rendszeren belül is igénybe vehetik egymás szolgáltatásait.

A rendszert WWW oldalak értékeléséhez kibővítettük néhány segédfunkcióval. Az értékelt weboldalakat a rendszer letölti, és a természetes nyelvfeldolgozás technikáival megpróbál minél több információt szerezni azokról. Itt felkészültünk szabványos társított metaadatok fogadására is. Az újonnan az adatbázisba került weboldalakat összehasonlítja a rendszer a felhasználók (automatikusan számított) érdeklődési profiljával, és amennyiben a felhasználó kéri e-mailben értesítést küld az érdekesnek tartott URL-ekről.

Résztvevők

Riverside, Belgium
OLE, Belgium
MediBRIDGE, Belgium
MTA SZTAKI, Magyarország
KTH/SU, DSV, Svédország
Euroseek Sundbyberg, Svédország
Socoec, Ausztria
IFI, Svájc
University of Edinburgh, University of Edinburgh, Egyesült Királyság
University of Lancaster, Egyesült Királyság
ISCN, Írország

Részleg