BonFIRE

 
Building service testbeds on FIRE
2012. szep. 1. – 2013. dec. 31.
Külső azonosító
257386
 

A BonFIRE projekt egy több helyszínű felhő federációt fejleszt a FIRE számára, amely alkalmazások, szolgáltatások és rendszerek kutatását támogatja a K+F teljes életciklusában. A projekt víziója az, hogy nagyméretű, multidiszciplináris kísérletezési lehetőséget biztosítanak a kutatók számára. A BonFIRE platform a szolgáltatás-orientált feldolgozás, a felhő architektúrák és az elosztott számítások területén kiemelkedő kutatási lehetőségeket teremt, és segíti új közösségek bekapcsolódását a jövő Internetének kialakításába.

A projekten belül az MTA SZTAKI egy kísérletet folytat le a KOPI Plágiumkereső Szolgáltatással. A KOPI egy aszinkron szolgáltatás: a feltöltött dokumentumokban hosszabb ideig futó folyamatok keresik a hasonló, plágiumgyanús részeket, majd ezekről egy elektronikus levélben értesítik a felhasználót. A szolgáltatás tipikusan lelassul amikor váratlanul sok felhasználói kérés érkezik, ezért szükséges a szolgáltatás automatikus skálázódását megoldani.

A kísérlet során tanulmányoztuk a felhőkben és azok federációjában alkalmazható skálázási technikákat. Automatikus szkriptkörnyezetet hoztunk létre, amelyben bővíthető módon többféle skálázási stratégia is kipróbálható. Négy ilyen stratégiát valósítottunk meg, és összehasonlítottuk ezeket teljesítmény (dokumentumok feldolgozási sebessége) és költség (felhasznált processzormagok száma) szempontjából. Maximális terhelés esetén a kísérlet során több mint 100 virtuális gép és 170 processzormag dolgozott egyszerre a feladatokon. A kísérletek azt mutatták, hogy a megfelelően átalakított szolgáltatás teljesítménye lineárisan skálázódott a vizsgált tartományban, vagyis a használt processzormagok számával arányosan nőtt a feldolgozási teljesítmény. Tapasztalataink alapján a skálázódás megoldást nyújt a szolgáltatás megbízhatóságának, rendelkezésre állásának és hibatűrésének javítására is.

A projekt során négy különálló felhő környezetben is futottak a tesztszolgáltatás komponensei, vagyis a technológia alkalmas az ún. cloud bursting megoldására is. A skálázási megoldást Ruby szkriptekkel valósítottuk meg a BonFIRE közös REST API-jának felhasználásával. A teljesítmény monitorozásához Zabbix szervert használtunk, amely a teljes környezetből folyamatosan gyűjtötte az adatokat. Ehhez adtuk hozzá a saját egyedi megfigyelési metrikáinkat. Teszteltük a nagyméretű VM image-ek kezelésével járó gondokat is, valamint adatok távoli NFS elérésének teljesítmény vonzatait is.

Bővebb információ:
- A projekteredményeket bemutató videó
- ERCIM News cikk
- CloudCom 2013 cikk

Résztvevők

ATOS, HP, SAP, UCM, EPCC, HLRS Stuttgart, IBBT, TUB, IT Innovation, FhG Fokus, Inria, i2CAT, University of Manchester, CESGA, CETIC, Cloudium Systems, RedZinc, ICCS Athens, Televes SA, MTA SZTAKI, IN2, University of Patras, Wellness Telecom

Részleg