Véget ért a DET 2021 első napja, ami többek közt körforgásos gazdasággal és robotikával foglalkozott

Sikerrel zárult a háromnapos Digital Enterprise Technology (DET) első napja. A rendezvényt idén a SZTAKI tartja, a pandémia miatt online. A napi plenáris előadáson Youichi Nonaka, a Hitachi kutatómérnöke beszélt arról, miként dolgoznak majd együtt emberek és gépek a jövőben.

A DET első napját Paul Maropoulos professzor, a DET elnöke és Dr. Váncza József, az idei rendezvény elnöke, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője nyitották meg. Az online ceremóniát Dr. Youichi Nonaka plenáris előadása követte: a Hitachi vezető kutatómérnöke Revitalizing human-machine interaction for the advancement of society című előadásában ismertette a National Academy of Science and Engineering in Germanyvel közösen publikált tanulmányát és gyakorlati példáit a gépek és emberek jövőbeli együttműködéséről.

„A mi világunk, amely a gépesítés és automatizálás révén drámaian megnövelte a munkatermelékenységet. Másrészt a világ, amely a gépesítés és az automatizálás révén megváltoztatta a munka szerkezetét. Hogyan kellene tehát az embernek és a gépnek kölcsönhatásba lépnie egymással a jövő digitális társadalmában?” – tette fel a kérdést Dr. Nonaka a hivatalos összefoglalóban.

A nap további részében a körforgásos gazdaságról, robotikáról, termelésütemezésről és automatizálásról hallgathattak előadásokat az érdeklődők. Több prezentáció tárgyalta a SZTAKI részvételével zajló DigiPrime H2020 konzorciumot, aminek fontos szerep jut a körforgásos gazdaság digitalizációjában – az intézet többek közt mesterséges intelligencia alkalmazásokkal, digitális ikerrel, karbantartással és valamint egy, az újragyártott termékek összegyűjtött adatai és azok jelenlegi állapota közötti korreláció kiszámításáért felelős platform kifejlesztésével járul hozzá a 36 ország 8 kutatóintézetét és 25 vállalkozását összefogó projekthez.

De szó volt ember-robot együttműködést elősegítő interfészekről, a kollaboratív robotok biztonsági eljárásairól, valamint a decentralizált tervezésről is, ami a decentralizálódó termelésnek megfelelően hódít egyre nagyobb teret, számos iparágban.

A DET 2021 október 12-én, kedden is folytatódik majd, az aznap keynote-ot Dr. Gyulai Dávid tartja majd az amerikai Western Digital munkatársaival (Suraj Rao, Shang-Chen Wu, Joseph Hodges, Crystal Zhu). További részletek a rendezvény hivatalos weboldalán olvashatók.