Tudományos munkatársunk akadémiai ifjúsági díjban részesült

Tizennyolc fiatal kutató vehette át Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől a kitüntetést 2019. február 7-én az Akadémia Székházában. A bölcsészet- és társadalomtudományok, a matematikai és természettudományok, valamint az élettudományok területéről egyaránt hat-hat díjazottat hirdettek. A kitüntetettek között ott volt Manno-Kovács Andrea, intézetünk Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa is, aki „Irányszelektív objektum detekciós modellek a gépi érzékelés különböző alkalmazási területein” című pályamunkájáért vehette át az elismerést.

„A Magyar Tudományos Akadémia azért alapította meg 1972-ben ezt a díjat, hogy segítse legkiválóbb fiatal kutatóinak munkáját, tovább ösztönözze szakmai elkötelezettségüket, és jelezze nekik, hogy szűkebb szakterületük már most elismeri eredményeiket, ígéretes tehetségnek tartja őket” – mondta Lovász László, az MTA elnöke, aki beszédében felidézte kutatói pályája kezdeteit. Hozzátette: számára a legörömtelibb pillanat látni a fiatal kutatók lelkesedését, ami neki is erőt ad a jelenlegi nehéz helyzetben.

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára alapította 1972-ben az akadémiai tudományos kutatóhelyen dolgozó 35 év alatti fiatal kutatók szakmai munkájának ösztönzésére és a kiemelkedő tudományos eredmények elismerésére. Célja elsősorban a pályamunkájuk és intézeti igazgatójuk minősítése alapján arra érdemes fiatal kutatók minél nagyobb számban való elismerése, tudományos munkájuk ösztönzése, támogatása.

„A díjazott pályamunkák témái igen sokszínűek, és ami legalább ilyen fontos, mindegyik jó alapot jelent további alkalmazott kutatásokhoz. Olyanokhoz, amelyek megkönnyíthetik hétköznapjainkat” – mondta Lovász László. Rámutatott arra is, hogy a pályázaton induló kutatók fele nő, akik a későbbiekben is számíthatnak az Akadémia támogatására, hiszen az MTA elkötelezett a női kutatók életpályájának elősegítése iránt.

A díjazottak teljes listája az mta.hu-n olvasható; az eseményen készült képek pedig itt találhatóak. Minden kitüntetettnek szívből gratulálunk és további eredményes munkavégzést kívánunk!