A SZTAKI kutatójával készített portréinterjút az nlc.hu

Bergmann Júlia, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának kutatója és az EPIC InnoLabs munkatársa interjút adott az nlc.hu-nak. Anderen Dávid cikke ide kattintva olvasható.

Kiderül belőle többek közt, hogy mik az adatbányászat és az adattudomány különbségei, illetve hogy a kutatói munkán kívül a SZTAKI és az InnoLabs iparági projektekkel is foglalkozik. Ezek lényege általában a hatékonyság, aminek eléréséhez a kutatók át kell lássák a partnerek legkomplexebb folyamatait is.

„Nagyon szerteágazó és változatos a munkám, mert ahány céggel, partnerrel dolgozunk, annyiféle feladat, annyiféle adatformátum érkezik be hozzánk és ezekből ugyanilyen sokféle adatot kapunk meg. Jó esetben „kulcsra készen” kapjuk az adatbázist, ami rendesen van dokumentálva, könnyen lehet párosítani egyik táblázatot a másikkal. Olyan is előfordul viszont, hogy csak a hozzáférést kapjuk meg, ilyenkor ez olyan, mintha beengedtek volna a könyvtárba, ahol nem mondják meg, melyik könyv hol van és melyik könyvben mi van. Ez komoly kihívás, megtalálni, hogy honnan lehet kigyűjteni a hasznos információkat és hol vannak a kapcsolódási pontok” – magyarázza a munka összetettségét Júlia az interjúban.

Az nlc.hu cikke ide kattintva olvasható.