A SZTAKI és a VII. Magyar Műszaki Értelmiség Napja

Tudományos előadások, modern berendezések és pneumobilok várták az Agórában a Magyar Műszaki Értelmiség Napján az érdeklődőket.

A magyar mérnöktársadalom legnagyobb ünnepeként idén immár hetedik alkalommal rendezték Bánki Donát születésnapjához igazítva a Magyar Műszaki Értelmiség Napját. Ebben az évben a győri Széchenyi István Egyetem adott helyet 2013. június 12-én, szerdán 9 órától az ünnepi rendezvénynek.  A Magyar Műszaki Értelmiség Napjának legfőbb célja volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a műszaki értelmiség szerepére a magyar nemzetgazdaságban, hangsúlyozva, hogy Magyarország csak akkor állhat stabil fejlődési pályára, ha a műszaki és természettudományos képzés területén markáns fejlesztési programok indulnak, melynek következtében nő az e területen tevékenykedő szakemberek társadalmi megbecsülése, javul a szakmai megítélése, presztízse.

Az idei rendezvény, a járműiparra helyezve a hangsúlyt, az ágazatban elért eredmények és a magyarországi járműipar előtt álló perspektívák széles körben történő megismertetését tűzte ki célul, ezért a kiemelt célcsoportot a műszaki értelmiség, a mérnök társadalom, a szakmai szervezetek képviselői, a politikai döntéshozók és a jövő műszaki értelmiségét adó jelenlegi és leendő mérnökhallgatók alkották. A Magyar Műszaki Értelmiség Napja lehetőséget nyújtott - a magyarországi tudományos élet, valamint a jármű és beszállító ipar csúcsvezetőinek részvételével - a járműipar és a magyar társadalom kölcsönhatásának és fejlődési perspektíváinak bemutatására. A program kiváló alkalmat kínált a magyar járműipar- és fejlesztés múltjának, jelenének és jövőjének egyidejű megismerésére, híres magyar mérnökök történelmi jelentőségű fejlesztéseitől kezdve, a járműipar mai szerepének tanulmányozásán át, a jövő kihívását jelentő felsőoktatás és ipar közötti együttműködés kérdéséig. Az előadók között jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Pálinkás József  az MTA elnöke és Cséfalvay Zoltán államtitkár is. Jelentős SZTAKI-s részvétel is gazdagította a programot: Bokor József akadémikus, intézetünk tudományos igazgatója hibrid és elektromos járművek fejlesztését megalapozó kutatásokról számolt be, Varga István tudományos főmunkatárs a városi közösségi közlekedés aktuális kihívásairól tartott előadást, míg Gáspár Péter , az MTA doktora a városi környezetben történő kooperatív járműirányításról beszélt.