A SZTAKI és az EPIC Kiválósági Központ kutatója is részt vett a Netzwerk Digital - Artificial Intelligence Conference rendezvényen

A Netzwerk Digital együttműködés keretében az Advantage Austria, a Mesterséges Intelligencia Koalíció, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, a Svéd Kereskedelmi Kamara és a Swisscham Hungary közös Mesterséges Intelligencia Konferenciát tartott, amelynek középpontjában a magyar Mesterséges Intelligencia Stratégia, az intézményi keretek és a mesterséges intelligencia alkalmazása a feldolgozóiparban áll. A programban gyakorlatorientált előadások, izgalmas kerekasztal-beszélgetések és informális kapcsolatépítés szerepeltek.

Dr. Viharos Zsolt János, mint a SZTAKI kutatója, az Neumenn János Egyetem oktatója és a Mesterséges Intelligencia Koalíció MI24.0 projektcsapatának aktív tagja, az Ipar 4.0 irányokról és a Mesterséges Intelligencia (MI) által is támogatott TanulóGyár koncepcióról adott átfogó áttekintést. Prezentációjában levezette a globális és európai MI trendekből a hazai aktuális helyzetet, az MI stratégia pozícióját és ezen belül a gyártás iparágra vonatkozó elemeket, valamint ezen stratégia végrehajtásának lépéseit.

Másik oldalról, az Ipar 4.0 trend és ennek leképezése az MI stratégiában és az aktuális akciókban került kifejtésre. Végül, mint a stratégia egyik irányának a részelemét, az elkészült TanulóGyár koncepciót mutatta meg, amelynek fő célja, hogy támogassa a gyárakat a végleges gyártásba adás előtti K+F+I és bevezetési folyamatokban, de a koncepciónak számos más aspektusa is van, pl. üzleti intelligencia, saját gyártás, virtuális környezetek biztosítása, stb., ezek is bemutatásra kerültek a prezentációban, ugyanúgy, mint számos vonatkozó nemzetközi példa. Továbbá, résztvevője volt egy nagyon izgalmas kerekasztal beszélgetésnek, ahol a mesterséges intelligencia elterjedésének/elterjesztésének lépéseit, kihívásait, lehetőségeit beszélték meg a résztvevők és több, helyben felmerült kérdést is körbejártak.

Még a konferencia zárógondolatai is érdekesek voltak, amelyben a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara vezetője megjelölte, hogy következő, májusi rendezvényen az EPIC és a Fraunhofer szakértői fogják bemutatni az Ipar 4.0 érettségi megoldásaikat, amelyeket a napi vállalat-támogató munkájukban alkalmaznak, pl. Ipar 4.0 stratégiák kialakításában.