A SZTAKI-ban tartották a DKG projekt éves megbeszélését

A Distributed Knowledge Graphs (DKG) nevű, COST finanszírozású projekt keretében a tudásgráfok, gráfadatbázisok, ontológiák 30 neves kutatója gyűlt össze október 13-án és 14-én a SZTAKI-ban, ahol az Elosztott Rendszerek Osztály látta vendégül őket.

A résztvevők a következő év terveit vitatták meg, és beszámoltak az elmúlt év eseményeiről (lásd például a februári workshopunkat). Jövőre is lesz lehetőség kutatóutakra a partnerintézmények között, és a SOLID-dal illetve tudásgráf-építéssel kapcsolatos workshop-ok rendezése is tervben van. A projekt útmutatásokat és jó gyakorlatokat dolgoz ki az elosztott tudásgráfok létesítésével, fenntartásával és felhasználásával kapcsolatban.

A kétnapos értekezlet során két meghívott előadót is meghallgathattunk: Angela Bonifati a Lyoni Egyetemről a nagy gráfokban a tipikus keresések felméréséről és ezek felgyorsításának lehetőségeiről beszélt. Sabrina Kirrane a Bécsi Gazdaságtudományi Egyetemről érkezett, és A szabályokat követve: az irányelvektől a normákig” című előadásában bemutatta a tudásfeldolgozó ágensek, virtuális személyi asszisztensek jelenlegi szabályozási és szabványosítási helyzetét, és amellett érvelt, hogy az intelligens tudáskezelés területén is el kellene jutni az általánosan elfogadott és alkalmazott ipari” normákig. Az előadások a projekt YouTube csatornáján lesznek megtekinthetők.