A SZTAKI-ban adták át a Magyar Mérnökakadémia Michelberger Mesterdíját

2022. április 22-én adták át a Magyar Mérnökakadémia 2021. évi Michelberger Mesterdíját. A második alkalommal kiírt pályázat győztese Dr. Tettamanti Tamás egyetemi docens, aki eredményeit és kutatási tervét a közúti közlekedés szimulációs modellezése és a jelzőlámpás irányítás területén mestere, Dr. Varga István egyetemi tanár, az MTA doktora, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar dékánja támogatásával alkotta meg. A rendezvényt a SZTAKI Nagytanács termében tartották.

A Magyar Mérnökakadémia iskolateremtő kutatóprofesszorok és tehetséges tanítványaik együttes teljesítményét méltatandó 2020-ban páros díjat alapított, melyet Michelberger Pál akadémikusról, a Műegyetem volt rektoráról nevezett el. A 300 000 Ft/hó éves ösztöndíjat olyan 40 év alatti szakembernek ítélik oda, aki gyakorlattal alátámasztott tudományos eredményét mesterével együttműködésben, annak szerepét bemutatva, éves kutatási tervet nyújt be. A pályázat győztese Dr.Tettamanti Tamás egyetemi docens, mestere Dr.Varga István egyetemi tanár.

A nyertes pályázat címe: Rugalmas forgalomirányító rendszer tervezése és megvalósítása automatizált jármű- és közlekedéstechnológiák teszteléséhez. Az automatizált közlekedés és autonóm járművek ZalaZONE Járműipari Tesztpályán való próbaüzemi vizsgálatának hatékonysága Tettamanti módszertana segítségével jelentősen növelhető lesz. A díjazottakat Dr.Bokor József a SZTAKI tudományos igazgatója, a Bíráló Bizottság elnöke és az MMA Innokatalizátor programját támogató NKFIH elnökhelyettese, Dr. Szabó István méltatták. Előadott továbbá Dr. Benedek Csaba, a SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumának tudományos tanácsadója, aki mesterével, Dr. Szirányi Tamással, a a SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumának vezetőjével közösen 2020-ban vehette át a Michelberger Mesterdíjat.

A rendezvény képgalériája ide kattintva érhető el. A fotókat Sebestyén László készítette.