Sikerrel zárult az INCOM 2021 első napja

A virtuális INCOM 2021 első napja a nyitóceremóniával indult, amely során Monostori László professzor, a SZTAKI igazgatója az IFAC korábbi magyar vonatkozású együttműködéseiről beszélt, ideértve az intézet alapítója, Vámos Tibor professzor elnökségét is, aki nemrég hunyt el, 94 éves korában. Monostori László Vámos Tibor nekrológjából idézett, majd egy perc néma csenddel tisztelgett a volt igazgató emléke előtt.

Ezt követően szó esett az INCOM-ra benyújtott tanulmányok elfogadási arányáról is – a hozzávetőleg háromszáz beküldött publikációból körül-belül kétszázat fogadtak el a szervezők, ezeket mutatják be az INCOM három napja során. A nyitóceremóniát több mint százan nézték élőben.

A hétfői plenáris előadást François B. Vernadat professzor tartotta az automatizált és intelligens rendszerek integrációja és interoperabilitása témakörében. „A rendszerintegritás és -interoperabilitás, noha különbözőek és egymás kiegészítői, sok közös vonással rendelkeznek és átfednek egymáson koncepció, alapelv és technológia terén is” – írja hivatalos absztraktjában a professzor.

Az INCOM első napján tizenhat előadás ment le öt virtuális szobában, gyártás, mesterséges intelligencia, termelés és jövőbeli technológiák témaköreiben. Holnap Jürgen Beyerer professzor tart plenáris előadást.