Sikeresen zárult a NeuroCogSpace projekt az MTA SZTAKI, az MTA TTK, valamint a BME együttműködésében

Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet vezetésével, az  MTA Természettudományi Kutatóközpont és a  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két tanszékének részvételével a  NeuroCogSpace projekt keretében létrejött egy virtuális téri neurokognitív kutatóműhely.

A virtuális téri neurokognitív kutatóműhely tértől és helytől független online belépésre ad lehetőséget kísérletek elvégzésére. A kutatóműhelyben két kísérleti laboratórium készült el: 1) Virtuális téri kollaborációt vizsgáló laboratórium, 2) téri navigációt és aktív téri tájékozódás vizsgáló laboratórium.

A virtuális kutatóműhely informatikai rendszerét az MTA SZTAKI készítette el, melyet számos alkalommal be is mutatott különböző fórumokon működés közben. Az egyik legnagyobb demonstráció Olaszországban zajlott a  5th IEEE International Conference on Cognitive Infocommunications tudományos konferencia plenáris előadásaként, ahol a projekt bemutatása a virtuális kutatóműhelyben történt, melybe Magyarországról is részt vettek virtuálisan. Az előadás közben, a virtuális műhely két laboratóriumába is bementek a résztvevők, ahol a virtuálisan megjelenő, de valóságban magyarországi intézményekben működő berendezések és laboratóriumi eszközök segítségével az olaszországi és magyar résztvevőkkel közösen kísérleti méréseket hajtottak végre Magyarországon lévő személyeken. Itt a projektben megvásárolt eszközök is használatba kerültek, külön kiemelve az agyi aktivitást mérő EEG berendezést.

A projekt folyamán az EEG segítségével történő speciális virtuális terekben történő téri tájékozódást vizsgáló tudományos kísérleteket az MTA TTK végezte, melyekből rangos tudományos fórumokon megjelent előadások és tanulmányok készültek. Az eredmények jelentősen gazdagították az intézmény tudását, valamint a világon egyedülálló kísérleti berendezéshez jutottak, melyek hosszabb időre garantálják kutatásaik nemzetközi élvonalban tartását. A másik laboratóriumot a BME EPT tanszéke használta a BME TMIT tanszék informatikai segítségével.

Jelentős tudományos eredményeket közöltek rangos fórumokon. Valamint a fentiekhez hasonlóan világviszonylatban is egyedülálló laboratóriumi eszközhöz jutottak. Az MTA SZTAKI és a BME valódi helyszíneit egy közös virtuális térben kötötték össze és ott vizsgálták a virtuális térben kollaboráló személyek akcióreakció viszonyait ergonómiai mérő rendszerek és módszertanok segítségével.

További információkért  Pintér Dániel Gergőhöz és  Szemereki Annához forduljanak .