Sikeresen lezajlott az első Elektronikus aláírás napja konferencia

A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ), az INTEGRITY Kft. és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), valamint az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) hagyományteremtő szándékkal indította útjára az Elektronikus aláírás napja című rendezvényt, 2021. június 30-án.

Az ötletet az adta, hogy 2000. június 30-án írta alá Bill Clinton az amerikai elektronikus aláírási törvényt, így azóta ezt a napot ESIGN Day (e-aláírás napja) néven ismerik az Amerikai Egyesült Államokban, és különböző szakmai rendezvényekkel emlékeznek meg erről, évről évre. Az ebben rejlő potenciált felismerve a szervezők szerint időszerűvé vált itthon is egy hasonló célú rendezvény létrehozása.

A rendezvény célja az, hogy Magyarországon is legyen lehetőség az elektronikus aláírás népszerűsítésére minél szélesebb körben, az aláírásokkal kapcsolatos aktuális, szakmai ismeretek felhasználóbarát módon hozzáférhetőek legyenek, továbbá jöjjön létre egy olyan fórum, ahol minden érdeklődő a számára szükséges információhoz első kézből hozzájuthat.

A köszöntőket követően a délelőtti programban a jövőbe nyerhettek bepillantást az érdeklődő hallgatók, ahol is olyan kérdéseket jártak körül az előadók, hogy milyen lehetőségeink lesznek a kvantumszámítógépek elterjedését követően, mit kell tennünk az intelligens járművek biztonságos használata érdekében, milyen lehetőségeink vannak az elektronikus levelezés biztonságának növelésére, illetve hogyan lehet hitelt érdemlően bizonyítani egy adott szerepkör egy bizonyos személyhez való tartozását.

A délutáni program a szabályozási környezetet mutatta be történeti és technológiai távlatokban, azaz kitért az elektronikus aláírás 1999-es európai bevezetésekor felmerült szabályozási igényekre, a bizalmi szolgáltatókat érintő európai és globális kötelezettségekre és ezek problémáira, továbbá felvillantotta a fokozott biztonságú biometrikus aláírás létezésének jogi és technológiai szükségszerűségét is.

A jogi kitekintést a technológia és a jogászi pálya összefonódását és jövőbeli nélkülözhetetlenségét bemutató előadás zárta. Az oktatási szekcióban képet kaphattunk az ECDL elektronikus hitelesség modul történéseiről, illetve megbizonyosodhattunk arról, hogy lehetséges össznemzeti szinten átadni egy olyan technológiai tudást, amellyel komoly társadalmi változások idézhetők elő. A konferencia ideje alatt számos kérdésre kaphattak választ a hallgatók, és lehetőség nyílt a szakmai kapcsolatok továbbfejlesztésére is.

A konferencia 29 kvízkérdéssel zárult, a helyes válaszokat adók közül az első három helyezett értékes ajándékokkal lett gazdagabb. A látogatottsági adatokról elmondható, hogy a közel 100 fő regisztrációját követően a legtöbben a délelőtt folyamán voltak bejelentkezve (66 fő), de délután is 50 fő volt átlagosan kíváncsi az előadásokra.

A szervezők bíznak abban, hogy a részvevők számos hasznos információval lettek gazdagabbak, és 2022-ben sikeresen meg tudjuk rendezni – immáron személyes jelenléttel – a második konferenciát.