NFT-kről tartott előadást a SZTAKI laborvezetője

Kacsuk Péter, a SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriumának vezetője is tartott előadást a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság „Művészet, Informatika és az a titokzatos NFT” című online meetupján.

Kacsuk Péter – aki maga is műgyűjtő – az első magyar kriptovalutáért kapható műalkotással indította előadását: Weiler Péter „Bitcoin bánya az Alföldön” című művét ő maga vásárolta meg 1 Etherért, 2021. március 9-én, ez a vásárlás pedig körbeszaladt a magyar sajtón.

Két napra rá, március 11-én már 69 millió dollárért kelt el egy NFT, amit Mike Winkelmann, művésznevén Beeple készített. Az árverést a neves Christies aukciósház vezényelte le, két hétig tartott, ezzel pedig Winkelmann lett korunk harmadik legértékesebb élő művésze.

Kacsuk Péter az NFT-k gyors terjedésének szemléltetése után a blokklánc-technológia lényegét magyarázta el. Mivel a blokklánc lekövethetővé teszi egy virtuális tárgy életútját, alkalmazásával a műtárgykereskedelem egyik legnehezebb része, az eredetvizsgálat is azonnal biztossá válik.

Kacsuk szerint az NFT-k a műkincskereskedelem új piacterét adják, alapjuk pedig pont a szellemi tulajdonjog. Ezzel létrejön a „cryptoart” művészeti ág, aminek az értéke egyelőre bizonytalan ugyan, de a jövőben „kialakulhat egy olyan művész-generáció, ami már ebben nő fel”, emelve az NFT-k színvonalát.

A hagyományos műtárgykereskedelmet nem fogja leváltani az NFT, de Kacsuk szerint a tanúsítványok blokkláncra való átsorolása segíthet biztonságosabbá tenni ezt a piacot. A két világ tehát ötvözhető.