Laborvezetőnk állami kitüntetést vehetett át

A köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetéseket adott át az augusztus 20-i, nemzeti ünnep alkalmából Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden, Budapesten, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Dísztermében. A díjazottak között volt Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumunk vezetője, Szirányi Tamás is.

Minden nemzeti ünnep, amely ráirányítja a figyelmet magyarságunkra, az ehhez kapcsolódó értékek fontosságára, kiemelt jelentőséggel bír. Az elmúlt néhány év újabb kihívásokkal szembesítette az országot, olyan erőkkel kerültünk szembe, amelyeknek a nemzet, a nemzethez tartozás kevesebbet jelent, mint a magyaroknak. Éppen ezért az alkotó ember az egyik legértékesebb nemzeti kincsünkké vált. Mindazokat, akiknek mérnöki, műszaki és szellemi alkotásait, technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítményeit állami kitüntetéssel elismerjük, nem csak e díj birtokosaiként kell emlegetnünk. Ők hazánk versenyképességének, gazdasági növekedésének hajtóerői, az innováció személyes képviselői, azok a tehetségeink, kiválóságaink – mondhatnám értékalkotóink –, akik megmutatják Magyarország tudását, erejét és jövőjét” – fogalmazott ünnepi beszédében Palkovics László.

Hozzátette, a kormányzat is kellően ambiciózus célt fogalmazott meg az ország számára: a kutatás-fejlesztési ráfordításokat a GDP 1,8%-ára szeretné emelni és mellé olyan környezetet teremteni, ahol a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó, valamint az innovatív ötleteket megvalósító vállalkozások, vállalatok és közszféra-szervezetek egyaránt fejlődni és növekedni képesek, megfelelve a társadalom és a gazdaság által támasztott elvárásoknak. – „Célunk, hogy legyenek a következő generációnak az országunkat előbbre vivő, a közös jövőnket alakító álmai, elképzelései, motivációi” – mondta a miniszter.

Az eseményen a képalapú távmegfigyelési rendszerekhez alkalmazható adat-fúziós és változáskövetési eljárások kidolgozásáért, valamint a számítógépes képelemzés oktatásának és kutatásának hazai megszervezésében végzett két évtizedes közösségépítő munkájáért Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést vehetett át Szirányi Tamás, intézetünk kutatólabor-vezetője. A díjazottak teljes listája itt található.

Elismeréséhez szívből gratulálunk, további sok sikereket kívánunk!