Kvantuminformatika, felhőtechnológiák és európai DNS-feloldás a 2024-es Networkshopon

2024. áprilisában rendezték a 33. Networkshop konferenciát Egerben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. A rendezvény egyik gyémántfokozatú támogatója a HUN-REN SZTAKI volt. A konferencián a HUN-REN SZTAKI-t több osztály és kutatólaboratórium munkatársai is képviselték – Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztály, Elosztott Rendszerek Osztály, Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium –, akik több témában is tartottak előadást, workshopot.

A Networkshop a felsőoktatás, a köznevelés, a kutatás és a közgyűjtemények legrangosabb hazai számítógép-hálózati és alkalmazási informatikai konferenciája. Az idei konferencia kiemelt fókuszpontja mesterséges intelligencia (MI) volt. A háromnapos rendezvényen 6 plenáris szekció 108 előadása közül választhattak az érdeklődők. Az előadások mellett poszterszekció és mini workshopok is színesítették a konferencia programját. A nyitónapon átadták a Hungarnet-díjat is.

Farkas Attila és Máray Tamás, a HUN-REN SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium (LPDS) kutatói a kvantuminformatikáról szóló mini workshopon a kvantumszámítástechnika alapjairól, a kvantumszámítógépekől, a kvantumszámítógépek és a hagyományos számítógépek összehasonlításáról, a lehetséges felhasználási területekről és a HUN-REN Cloud Quantum referencia architektúra használatáról valamint a kvantumszámítógép-szimulátorokhoz és valódi kvantumszámítógépekhez való hozzáférés gyakorlati lehetőségeiről tartottak előadást és demonstrációt. A kvantumszámítógép technológia mai állásáról és a jövőben várható mérföldkövekről Peskó Zoltán és Szilágyi Ádám (IBM Magyarország) tájékoztatták a résztvevőket, míg a kvantum kommunikációt és kvantuminternetet valamint a hazai kapcsolódó projekteket a mini workshop további előadói, Czermann Márton (BME) és Mohácsi János (KIFÜ) mutatták be. Emellett Máray Tamás a Kvantum számítástechnika: ez már a „jövő”? című előadásában számolt be a kvantumszámítástechnikában rejlő jelenlegi és jövőbeni lehetőségekről és trendekről.

A felhőtechnológiák és maga a HUN-REN Cloud is az NWS 2024 kiemelt témái között szerepelt. Kacsuk Péter, a HUN-REN SZTAKI kutatója beszámolt az eddigi HUN-REN Cloud tapasztalatokról, valamint felvázolta a hazai kutatói felhő jövőképét, kiemelve a kapcsolódási pontokat más hazai digitális kutatási infrastruktúrákkal. Farkas Attila ugyanebben a szekcióban a HUN-REN Cloudon elérehető referencia architektúra koncepciót és annak alkalmazásait ismertette.

A HUN-REN SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályának vezetője, Kovács László „Az ARP föderált kutatási adatrepozitórium hálózat és az EOSC lehetséges együttműködésének elvei” címmel tartott előadást, míg Tóth Zoltán a HUN-REN Adatrepozitórium Platform felépítését mutatta be. Mihály Eszter (OSZK DBK) – Micsik András (HUN-REN SZTAKI) – Nagy Kadosa (HUN-REN SZTAKI): „Irodalmi levélváltások nyomában TEI-vel és térképpel” címmel adott elő.

Buhai George (Whalebone) angol nyelvű előadásában mutatta be a DNS4EU projektet, melynek fejlesztésében a HUN-REN SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztály (HBIT) is részt vesz. Az ismertető után Rigó Ernő, a HBIT osztályvezetője beszámolt a projekt keretében végzett feladatokról, külön is kiemelve azokat az erőfeszítéseket, amiket a magyarországi megvalósíthatóság és bevezethetőség terén tettek. Részletesen ismertette a projektben vállalt biztonsági tervezési feladatokat is.

Szabó Gyula, a HUN-REN SZTAKI HBIT munkatársa előadásában azoknak az új, és kipróbálás azonosítási infrastruktúráknak a megoldásairól beszélt, melyekről az utóbbi időkben tapasztalatot szerzett, és amelyek közül a legjobbakat bevezették mind a HUN-REN SZTAKI-ban, mind a HUN-REN kutatóhálózatban.

A konferencia zárónapján dr. Soós Gábor (Magyar Telekom) V2X - a járművek közötti kommunikáció kihívásai címmel tartott előadást, melynek társszerzője Ormos Pál, a HUN-REN SZTAKI HBIT munkatársa volt. Az előadásban ismertette a közúti közlekedésben használt 5G hálózatot és annak további lehetőségeit. A konferencia záró, plenáris ülésének egyik előadója Rigó Ernő volt, aki részletesen összefoglalta a konferencia műszaki területet érintő előadásait.

A konferencia kisérő rendezvénye volt a HBIT által támogatott „Akadályok nélkül” rendezvény is, erről részletes beszámoló itt olvasható. A következő Networkshop 2025 tavaszán Győrben várja majd az érdeklődőket.

 

""