Közeleg 17. Studentek Fóruma, ezúttal a ZalaZone-on – legutóbb a Bosch Rexroth CU.BE bejárása volt a tudományos összejövetel témája

Viharos Zsolt János, a HUN-REN SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos főmunkatársa a saját kutatócsoportja és partnerei közreműködésével szervezi a rendszeresen megrendezett Studentek Fóruma eseményeket. A cél, hogy témába vágó érdekességek mentén szerveződjön a program – a legutóbbi, 16. fórumon a Bosch Rexroth CU.BE bejárására volt lehetőség.

Ehhez illeszkedően a meghívott „Invited Speaker” is a Bosch Rexroth kutatásairól számolt be a résztvevőknek. A CU.BE röviden összefoglalja az eddigi ipari forradalmakat is, az Ipar 4.0-val bezárólag. Felmerült, hogy a jelenlévő, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karán tanuló, a 4.0 és 5.0 Ipari forradalomhoz kapcsolódó TDK dolgozat szerzőinek munkája alapján lehetséges lenne a bemutatót az 5.0 ipari forradalom témabemutatásával is kibővíteni. Ennek apropóján a TDK dolgozatot meg is osztották a hallgatók a Bosch Rexroth csapatával. Akik egyébként az egyik robotot a tanulók köszöntésére is betanították:

"Hello SZTAKI students"

A teljes délutánt bőven betöltő Studentek Fóruma az alábbi témákat érintette:

  • Dr. Viharos Zsolt János: A kutatásaink stratégiai környezete és aktualitásaink
  • Dr. Sas Zoltán: Digitalizáció, Az ipari technológia új korszaka
  • Dr. Hangya Balázs: Agyi génexpressziós mintázatok identifikálása kolinerg idegsejtek klasszifikálásra
  • Tóth Szilárd Hunor: Önvezető járműdriftelés megvalósítása megerősítéses tanulással
  • Pálvölgyi Bence: Megerősítéses tanulás kutatása és alkalmazása gyártórendszerekben
  • Kiss Viktória & Gajdácsi Vanda: Ipar 4.0 & Ipar 5.0 & SWOT vállalati érettségi/tervezési módszerek integrálása és alkalmazása 2 gyártó nagyvállalatnál
  • Jancsovics Ákos: A Magyar Nemzeti Bank munkába járási költségek elszámolásának digitalizálása
  • Hamdi Fatma: Kiugró értékek feladatfüggő detektálása hiányos adatokon tanulni képes neurális hálóval
  • Gercuj Bence: Adaptív, hibrid jellemzőválogatás algoritmusára épülő további kutatásaink
     

A következő, szám szerint 17. Studentek Fórumára a ZalaZONE járműipari tesztpályán kerül sor, júliusban. A kutatócsoport várja az érdeklődő, a kutatásokhoz szívesen csatlakozó diákokat, ide kattintva olvashatók.