Következő félévtől elindítjuk a Rudolf E. Kálmán Distinguished Lecturer Program-ot

Az MTA SZTAKI a fenti címmel indít előadássorozatot a 2016-ban, az életének 86. évében elhunyt Kálmán Rudolf szellemi hagyatékának emlékére. Az előadássorozat célja a matematika, valamint a mérnöki tudományok, az informatika, és más tudományágak  kölcsönhatása mentén született jelentős új tudományos eredmények közérthető bemutatása, a szakterület egy nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő, széles körben ismert egyéniségének a tolmácsolásában.

Első előadónk Székelyhidi László, a Lipcsei Egyetem alkalmazott matematika professzora, a Német Kutatási Alap 2018. évi Gottfried Wilhelm Leibniz-díjas kutatója, a parciális differenciálegyenletek elméletének kiemeIkedő szakértője. Előadásának ideje 2018. október 2. kedd, délután 4 óra. Helye:  MTA SZTAKI, Kende utcai Nagytanácsterem.

Kálmán Rudolf életrajza

Kálmán Rudolf (sz. 1930. május 19) magyar születésű villamosmérnök, matematikus és feltaláló, aki a második világháború elől 1943-ban családjával gyerekként az Egyesült Államokba menekült, és ott telepedett le. 1954-ban végzett az MIT-n, PhD fokozatát 1957-ben szerezte a Columbia University-n, New York City.

Ezt követően a Maryland-i  (Baltimore) Research Institute for Advanced Studies kutató matematikusa volt, majd 1964-től  Stanfordi Egyetemen tanított.  1971 és 1992 között a Floridai Egyetem,  Gainesville, Matematikai Rendszerelméleti Központ igazgatója volt. Ezzel párhuzamosan, 1973-tól a Zürich-i ETH Matematikai Rendszerelmélet Tanszékének a vezető professzora volt.

Tudományos munkásságának legjelentősebb szegmense az áramkörök elmélete által inspirált lineáris rendszerek elméletének matematikai megalapozása, és az elmélet alkalmazási körének kitágítása. Navigációs rendszerek matematikai tervezésének fejlesztése során dolgozta ki a ma már a nevét viselő Kálmán-szűrőt, amely napjainkban a repüléstechnikában, telekommunikációs eszközökben, ill.automatikus irányítási eszközökben is nélkülözhetetlen algoritmikus elemmé vált.

Kálmán munkásságának számos elismerése között kiemeljük három  akadémiai tagságát: U.S. National Academy of Sciences,  American National Academy of Engineering, továbbá az MTA tiszteleti tagja. 1985-ben elsőként kapta meg a Kyoto Díjat (Kyoto Prize for Advanced Technology). 2008-ban megkapta az amerikai mérnöki akadémia Charles Stark Draper-díját, amelyet egy mérnöki Nobel-díjként tartanak számon.  2009-ben Barack Obama amerikai elnöktől vehette át az Egyesült Államok legfontosabb tudományos elismerését, a Nemzeti Tudományos Érmet (National Medal of Science).

Kálmán Rudolf a legmagasabb amerikai kitüntetések és nemzetközi elismerések mellett is büszke volt magyar akadémiai tiszteleti tagságára, valamint az MTA SZTAKI-val való kapcsolatára, ahol több előadást tartott, és ahol 2016. július 2-n bekövetkezett haláláig szobája volt.

kalman