Kálmán Rudolf-díjat kapott Paul Van den Hof

A HUN-REN SZTAKI által alapított Kálmán Rudolf-díjat kapott Prof.dr.ir. Paul Van den Hof az Eindhoven University of Technologyn (TU/e) rendezett „Four decades of data-driven modeling in systems and control – achievements and prospects” szimpózium keretében, ahol a záróelőadást tartotta. A szimpóziumon előadást tartott prof. dr. Bokor József, a HUN-REN SZTAKI tudományos igazgatója, és prof. Tóth Roland, a HUN-REN SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa is.

A Kálmán Rudolf-díjat prof. dr. Bokor József, a HUN-REN SZTAKI tudományos igazgatója adta át. Paul Van den Hof a TUE Department of Electrical Engineering, Control Systems (CS) Group professzora. Paul van den Hof 1982-ben szerzett MSc fokozatot a Technische Universiteit Eindhoven egyetemen, majd 1989-ben PhD fokozatot. 1986-ban a Delft University of Technologynál kezdett dolgozni, ahol 1999-ben professzorrá nevezték ki. Ő volt a Delft Center for Systems and Control (DCSC) alapító társigazgatója. 2011-ben professzorrá nevezték ki a TU/e Villamosmérnöki Karán. 2005-2015 között a holland National Research and Graduate School Dutch Institute of Systems and Control (DISC) tudományos Igazgatója volt. Paul Van den Hof a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja. Szakterülete a dinamikus rendszerek adatalapú modellezése, irányítása és optimalizálása több technológiai területen: ipari folyamatirányítás, olajmező mérnöki, high-tech mechatronikai és kibertér-fizikai rendszerek.

A díj névadója, a 2016-ban elhunyt Kálmán Rudolf villamosmérnök és feltaláló, aki a második világháború elől 1943-ban családjával az Egyesült Államokba menekült, és ott telepedett le. Kálmán 1954-ban végzett az MIT-n, PhD fokozatát 1957-ben szerezte a Columbia Universityn. A legmagasabb amerikai kitüntetések és nemzetközi elismerések mellett is büszke volt magyar akadémiai tiszteleti tagságára, valamint a HUN-REN SZTAKI-val való kapcsolatára, ahol több előadást tartott, haláláig szobája volt.