Intézetünk társszervezésével Budapesten konferenciáznak a Műszaki Diagnosztika Nemzetközi Kutatói

Az 1958-ban, Budapesten alapított és azóta is magyarországi székhellyel rendelkező nemzetközi tudományos szervezet, az „International Measurement Confederation” (IMEKO) idén Budapesten tartja a Műszaki Diagnosztika tématerületén szokásos, nemzetközi, tudományos konferenciáját. A hazai társszervező intézetünk, a konferencia elnöke Dr. Viharos Zsolt János.

 A konferencia már a 15. tudományos összejövetele a Műszaki Diagnosztika kutatóinak és alkalmazóinak; az idei esemény mottója pedig jól tükrözi a területen zajló trendeket és aktualitásokat: „Műszaki Diagnosztika a Kiber-Fizika Korszakában”. A kiber-fizikai rendszerek a diagnosztika területén is már a mindennapjaink részévé váltak, e téren sincs oly nagy távolság a kutatások és a gyakorlati alkalmazások között. Ezt támasztja alá az is, hogy a meghívott két-két plenáris előadó egyenlő arányban dolgozik ipari és a tudományos téren.

Az ipari érdekességeket Csanaki Jenő, az OPEL Szentgotthárd Kft. megmunkálási részlegének vezetője (Magyarország) és Lodovico Menozzi, a National Instruments állapotfelügyeleti rendszerekért felelős európai üzletfejlesztési igazgatója (Olaszország) ismerteti, míg a legújabb tudományos eredményeket Prof. Robert Schmitt, az Aacheni Műszaki Egyetem Szerszámgéplabor, valamint az aacheni Gyártástechnológiai Franhofer Intézet igazgatója (Németország) és Prof. Diego Galar, a Luleå Műszaki Egyetem Operáció és Karbantartás Mérnökség igazgatója (Svédország) mutatja be. A felkért előadók prezentációin túl a konferencián több, mint 30 tudományos előadást hallgathatnak meg a résztvevők a Műszaki Diagnosztika számos területéről, hét ország és három kontinens kutatóinak tolmácsolásában, a budapesti Gellért Szállóban, 2017. június 6-án és 7-én.

A hazai szervező a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI), a konferencia elnöke a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa, Dr. Viharos Zsolt János, aki az IMEKO szervezetében más hazai és nemzetközi tisztségeket is betölt.

conference