Igazi ritkasággal, egy GD 80-nal gazdagodott a SZTAKI hardvertörténti kiállítása

A Lágymányosi épület aulájában megtekinthető „A múltból a jövőbe” kiállítás egy látogató felajánlása révén jutott hozzá egy GD 80-as számítógépez.

Egészen váratlan fejleményt hozott a szeptember 30-i Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban: a hardvertörténeti kiállítás tárlatvezetésének egyik látogatója, Turzó Árpád jelezte, hogy birtokában van egy GD 80-as számítógépnek, amit fel is ajánl a SZTAKI-nak. A gép bekerült „A múltból a jövőbe” kiállítás tárgyai közé, folyamatban van az állapotfelmérése és javítása.

A gép rendszerei a SZTAKI-ban készültek, gyártását a Híradástechnika végezte. A frissen érkezett GD 80-ast ismereteink szerint Csepel Műveknél használták, ahol évtizedekig a mérnöki tervezést segítette, majd a gyár bezárásakor leselejtezték.

Nem ez az első GD 80-as, ami megtekinthető a SZTAKI kiállításán: eddig is része volt a tárlatnak egy ebbe a családba tartozó, a most beszerzett modellnél jóval kisebb vektoros kijelző, aminek a főegysége az évtizedek során javíthatatlan sérüléseket szenvedett, így működésképtelen, viszont megjelenítő része még ennek is működik.

A készülék felajánlását köszönjük Turzó Árpádnak.

A kiállítás előzetes egyeztetés után megtekinthető a SZTAKI-ban. Egyeztetés: contact@sztaki.hu