A HUN-REN SZTAKI három kutatója is Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat nyert

Csató László (Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport), a Kerepesi Csaba (Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratórium) és Weiss Béla (Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium) is nyertek a Magyar Tudomány Akadémia idei ösztöndíj-pályázatán.

„A Kormány – a Magyar Tudományos Akadémia elnökének kezdeményezése nyomán – 1997-ben rendeletet hozott a posztdoktori foglalkoztatás rendszerének kialakítására és ennek keretében a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj létesítésére” – írja a pályázatról az MTA-hu. „A Bolyai-ösztöndíj kifejezetten a fiatal (kezdetben 40, 2002-től 45 év alatti, 2023-tól a gyermekek után igényelhető korkedvezmény lehetőségével kiegészítve), tehetséges kutatók anyagi támogatására, mint a rendelet szövegezi: »a kiemelkedő kutatási-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére« létesült.”

Csató László, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoportjánál évek óta foglalkozik jelentős sportesemények szabályrendszereinek tudományos elemzésével. Kerepesi Csaba a Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratórium, valamint a HUN-REN SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) munkatársa a biológiai öregedést és a öregedés órákat kutatja, mesterséges intelligencia használatával. Weiss Béla a Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium kutatójaként többek között a diszlexia MI-vel való felismerésének lehetőségeivel foglalkozik.

A képen sorban: Csató László, Weiss Béla, Kerepesi Csaba