A HUN-REN SZTAKI és a MILAB is részt vett az EBVDA budapesti fórumán

2024. október 2. és 4. között Budapesten tartotta éves konferenciáját European Big Data Value Forum 2024 címmel a BVDA (Big Data Value Association).Az EBDVF a Big Data Value Association zászlóshajó rendezvénye, amely összehozza az egész európai adatvezérelt mesterséges intelligencia kutatási és innovációs közösséget, hogy megoszthassák tudásukat, együttműködjenek és megünnepeljék az elért eredményeket. Az EBDVF 2024 az Európai Bizottság és helyi partnerek, köztük a HUN-REN SZTAKI, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Ideal-ist és a Neumann Technológiai Platform együttműködésével valósult meg.

Amellett, hogy a HUN-REN SZTAKI tagja volt a rendezvény szervezőbizottságának, az eseményen plenáris, köszöntőelőadást tartott Benczúr András, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) szakmai vezetője, a HUN-REN SZTAKI Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője. Benczúr András a „Europe for Global leadership in AI and Data – A policy and research perspective” című panelen is részt vett.

Benczúr András

Az „Expanding data-driven ecosystems across sectors and global value chains” panelbeszélgetésben részt vett Érdi-Krausz Gábor, a HUN-REN SZTAKI által koordinált MILAB ipari kapcsolatokért felelős projektkoordinátora.

Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratórium BioAgeAI kutatócsoportjának vezetője a „Leveraging AI and Data Spaces to Revolutionise Agrobusiness” című szekcióban adott elő.

A EBVDA Fórum kvantumfókuszú szekciójában Kozlovszky Miklós, a HUN-REN SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriumának kutatója arról beszélt, hogy az MI és a kvantumszámítástechnika együttes alkalmazása milyen új lehetőségeket teremt.

A rendezvényen a HUN-REN SZTAKI kutató több demonstrációval is jelen voltak: a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium Pict-o-robot nevű, portrérajzoló robotja készített portrét a látogatókról. A HUN-REN SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumának munkatársai pedig a Boston Dynamics Spot robotkutyát, és folyamatban lévő kutatásaikhoz kapcsolódó demonstrációikat mutatták be.

Mattyasovszky-Philipp Dóra, a MILAB nemzetközi projektkoordinátora tovább építette a MILAB nemzetközi kapcsolatait, megbeszélést folytatott több nagy kutatóintézet vezető munkatársával.