Horváth Dániel, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának kutatója tartott beszámolót a párizsi Université PSL egyetemen végzett kutatásáról

Horváth Dániel kilenc hónapot töltött a PSL egyetemhez tartozó École Nationale Supérieure des Mines de Paris, CAOR: Centre de Robotique laboratóriumában, Prof. Fabien Moutarde témavezetése alatt, mint vendégkutató. A kutatási témája a megerősítéses tanítás robotikai alkalmazásai volt. Az egyetem a 19. helyen áll a Center for World University Rankings listáján, illetve az első helyet foglalja el a THE (Times Higher Education) Best Young Universities rangsorán.

A megerősítéses tanítás (reinforcement learning) - ebben az esetben - a robotok jutalmazására épülő eljárás, mely során az adott robotnak fel kell fedeznie a környezetét és meg kell találnia azt a stratégiát, mely segítségével az adott feladat megoldható. A megerősítéses tanítás módszertanát már számos helyen sikeresen megvalósították (elég, ha a sakkozó számítógépekre gondolunk), azonban a robotika területén való alkalmazásának megvannak a nehézségei, többek között a folytonos állapot és akciótér miatt. Ezen nehézségek leküzdése állt a kutatás fókuszában.

Horváth Dániel a kint töltött ideje alatt, a kutatása mellett, a magyar – francia kapcsolat szorosabbra fűzésén is dolgozott. Ennek keretében, bemutatta a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium kompetenciáit és projektjeit, illetve létrehozott egy párizsi találkozót Dr. Erdős Ferenc Gábor, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezető-helyettese és Prof. Fabien Moutarde a francia Mines Paris, Centre de Robotique labor vezetője között, előkészítve ezzel egy esetleges jövőbeli kollaborációt.

A kint töltött kutatási időszakot a Campus France program és a Tempus Közalapítvány támogatta.