Hatalmas sikert aratott a HUN-REN SZTAKI rajzoló robotja a Hamburgban rendezett IMEKO World Congress 2024 konferencián

A HUN-REN SZTAKI portérajzoló robotja végigdolgozta a 2024. augusztus 26. és 29. között rendezett konferenciát, amin az intézet két kutatója is előadást tartott, méghozzá a robot működéséről, fejlesztésének kihívásairól. A rendezvény folyamán több mint kétszáz rajz született közel ugyanennyi főről. Beszámoló.

Az International Measurement Confederation (IMEKO) egy mérésüggyel foglalkozó nemzetközi tudományos szervezet, amelynek hivatalosan 41 ország a tagja a világ minden tájáról. Az IMEKO tagjai 25 különböző részterület konferenciáin mutatják be tudományos eredményeiket, évről évre. A részterületek (TC-k, Technical Committee-k) maguk döntik el, hogy mikor és hol rendezik meg éves konferenciájukat, kivéve a háromévente megrendezett világkonferenciát. Ezt idén Hamburgban tartották, ahová a HUN-REN SZTAKI is hivatalos volt: az intézet Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratriumának két tudományos főkunkatársa, az IMEKO-n belül is a 10-es számú, Measurement for Diagnostics, Optimization & Control nevet viselő Technical Committe vezetője, Viharos Zsolt János, valamint Nacsa Jámos is előadást tartottak az első napon. A rajzoló robot mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseiről és robotikai megoldásairól szóló prezentációk alant is visszanézhetők.

Mindemellett a kiállításon helyet kapott a rajzoló robot is, aminek folyamatos üzemeltetésében Hajós Mátyás kutatómérnök is részt vett. A látogatók a rendezvény minden napján kérhettek saját portrét, méghozzá kétfélét: egy hagyományos, filccel készült, vektoros változatot (ezt sok helyen láthatta már a közönség), valamint egy kimondottan erre a konferenciára fejlesztett, ceruza alapú, poligonokat használó, satírozással készült verziót. Ez a vektorosnál sokkal realisztikusabb eredményt ad, igaz, egyelőre meglehetősen sokáig tart (40-60 perc), így ilyen rajzból kevesebb készült. Összesen több mint 200 rajz született közel ugyanennyi látogatóról.

Viharos Zsolt János elsősorban a robotban működő megannyi mesterséges intelligencia algoritmusról beszélt: a Piktor-o-bot fantázianévre keresztelt gép először egy fényképet készít az alanyról, majd ezt több eljáráson keresztül elemzi, és végül az élek mentén vektorizálja, vagy alakítja poligonokká, rajztechnikától függően. A vektorok mentén kirajzolt vonalakat, vagy a poligonok által felépített, árnyékos képet használja a robot arra, hogy lerajzolja az alanyt, aki így vagy egy egyszerűbb, vagy egy komplexebb, életszerűbb rajzot kap kézhez. Ez a demonstráció valós ipari projektekben használt megoldásokon alapszik, célja pedig, hogy demonstrálja az algoritmusok és a kollaboratív robotok képességeit. A rajzolás, mint olyan, egyszerű feladatnak tűnik, de egy gép számára nagyon komplex dolog, összevethetetlen az emberi tapasztalatokkal.

Nacsa János ennek megfelelően a robotikai és hardveres kihívásokat hangsúlyozta. A Piktor-o-bot egy UR5-ös robotkart használ, aminek végén erőszenzor és megfogó találhatók. Előbbi felel azért, hogy utóbbi mindig megfelelő erővel nyomja rá a filcet vagy a ceruzát a papírra – megintcsak egy olyan feladat, ami emberként egyszerű, robotként bonyolult. Nacsa előadásából kiderül, hogy már a fényképkészítés sem evidens, mert megfelelő fényhatások kellenek ahhoz, hogy a robot „jól lásson”. Illetve, hogy az öt éve indult fejlesztés megannyi iterációja számtalan problémára világított rá, többek közt a haj felismerésének nehézségére, vagy az emberi szem pontos ábrázolásának fontosságára. A rajzoló robot működéséről egyébként alant látható egy videó.

Készült rajz előadókról és szervezőkről, illetve az IMEKO kiemelt tagjairól is. Készült rajz Frank Härtig leköszönő elnökről, valamint Tilo Pfeifer professzorról, aki azon túl, hogy 52 éve tagja a szervezetnek, idén először egy újonnan alapított díj névadója lett – ezt a harmadik napi gálán adták át a főtitkár Zelenka Zoltánnak és titkár feleségének, Zelenka Kristine-nek, aki az IMEKO hírlevelének szerkesztője is, és akiket szintén lerajzolt a robot. De készült portré az utolsó nap keynote-előadójáról, az 1985-ben fizikai Nobel-díjat nyert Klaus von Klitzing professzorról is, aki a feleségével együtt is modellt állt a HUN-REN SZTAKI gépének. Az ő, valamint az elnök rajzolását külön videón is megörökítettük, amik alant láthatók.

 

A rendezvényt ünnepélyes megnyitóval indították, amely során az IMEKO elnöke, Frank Härtig beszélt a világszervezet eredményeiről, jelen helyzetéről. Előadásában az elnök kitért rá, hogy több mint hetven országból jöttek regisztrációk, Ausztráliától Kínán át Brazíliáig. Härtigot Eva Gümbel, tudományos és kutatási államtitkár követte, aki köszöntötte a látogatókat és röviden beszélt a tudomány és az IMEKO fontosságáról. Az első nap utolsó keynote előadását Wynand Louw, a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Bizottság (CIMP) elnöke tartotta – ez a világ legfontosabb mérési szervezete. Louw a metrológia eljövendő kihívásairól beszélt, kifejtve, hogy a következő mérföldkő az idő mérésének megreformálása lesz.

A harmadik nap keynote-előadását Stefan Hell, a kémiai Nobel-díj 2014-es győztese is előadást tartott. A professzor online jelentkezett be, és a mikroszkópiában elért eredményeiért kapott Nobel-díj eltelt tíz év új fejlesztéseiről beszélt. Kifejtette, hogy a mikroszkópiai eljárást, ami tíz éve Nobel-díjat ért, mára tízszer pontosabb megoldás követte, ennek pedig a kémián túl a biológiában lehet hatalmas szerepe: a kutató a gyógyszerfejlesztést hozta fel példaként, mert az új eljárásokkal érthetőbbé, megfigyelhetővé válhat egyes fehérjék működése.

A záró keynote-előadás végül Klitzing professzoré volt, aki a méréstechnika területén elért egyik legfontosabb mérföldkő, a Nemzetközi Mértékegységrendszer korszerű kialakítását is lehetővé tevő felfedezésről beszélt: az általa 1980-ban felfedezett kvantum Hall-hatás tette a gyakorlatban is nyugdíjazhatóvá a súlymérték 1 kilogrammos etalonját. Előadásában kitért a kvantuminformatika kihívásaira és sokszor félreértelmezett megoldásaira, valamint arra, hogy a metrológia egy olyan tudományág, ami rendkívül szorosan fonja össze a világ minden tájáról érkezett kutatókat.

Fontos szerep jutott még a különböző workshopoknak, technikai szekcióknak. Utóbbiak között szerepeltek a HUN-REN SZTAKI kutatónak előadásai is. Előbbiek közül a CIPM társszervezésében rendezett metrológiai workshopon a mérés és a kalibrálás nyomonkövetésének (tracebility) digitalizációja volt fókuszban. Az ENSZ Fenntartható fejlődési céljait (Sustainable Development Goals - SDG) illetően az IMEKO külön figyelmet fordít arra, hogy az adott kutatások mely célok elérését segíthetik - ezt az egyes publikációkban is feltüntetik. Az SDG tematikájú workshopon többek közt a zéró emissziós hajtásláncok (hidrogén, elektromos) mérési kihívásai és az újrafelhasznált jármű akkumulátorok álltak középpontban.

A záróünnepségen egyébként a HUN-REN SZTAKI robotjának egyik rajza is felkerült az elnök diáira. Härtig professzor megköszönte a résztvevőknek az egész hetes jelenlétet, és felhívta a figyelmet a 2027-be, az olaszországi Riminiben tartandó világkongresszusra, aminek weboldala már most él, ide kattintva lehet megnézni.

A HUN-REN SZTAKI a fenti videós anyagokon túl egy összefoglaló videóval is készült, ezt fent lehet megtekinteni. Illetve minden napról készült képgaléria, amik az intézet hivatalos Facebook-oldalán érhetők el itt, itt, itt és itt.