Gimnazistáknak tartott robotikai előadást a HUN-REN SZTAKI kutatója

Paniti Imre, a HUN-REN SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia kutatólaboratóriumának kutatója egykori iskolájában, a Budai Nagy Antal Gimnáziumban adott elő több mint hatvan diák előtt arról, mik a robotika alapjai, hogyan programozhatók korunk robotjai, és milyen kutatásokat végeznek ebben a témában a HUN-REN SZTAKI munkatársai.

A 2023. november 7-én, hetedik, kilencedik és tizedik évfolyamos diákoknak tartott előadásról az iskola hivatalos honlapja is beszámolt. Mint írják:

„Az előadás a robotfeladatok skálájával kezdődött, ahol a diákok a robotok széleskörű alkalmazásába nyerhettek betekintést. A bemutatón ízelítőt kaphattunk az alkalmazási területek tudományos terminológiájából is, mint például a »távoli lézeres hegesztés és csiszolás digitális ikermodellek alkalmazásával«. Megtudhattuk, hogy miért van erre szükség, ezen keresztül ismerhettük meg a robotirányítás alapjait és hogy mire kell figyelni a tervezés során. Milyen feltételekkel tudnak működni, amivel nekünk számolni kell, mert a »kezdetlegesebb« robotok nem mesterséges intelligenciát jelentenek. Bár, magunk között szólva, pont most látjuk ennek nyomait a híradásokban.”