Gillemot-díjat kapott Monostori László, a SZTAKI igazgatója

A BME a Gépészmérnöki Kar Gyártástudomány és -technológia Tanszékének professzora, a SZTAKI igazgatója,  Dr. Monostori László, a Magyar Gépészmérnökért Gillemot-díj  kitüntetést kapott 2020 október elsején.

A Gillemot-díj

A Kari Tanács a 2020-as díjat "a kiber-fizikai gyártórendszerek kutatási területén kifejtett több évtizedes, megalapozó és nemzetközi elismerést kiváltó munkáiért, az eredmények széleskörű ipari bevezetéséért" adományozta a díjat Dr. Monostori Lászlónak.

A díjat Gillemot Lászlóról ( 1912–1977) nevezték el, aki kétszeres Kossuth-díjas gépészmérnök, anyagtudós, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja volt. Főbb kutatásai a fémek anyagvizsgálatára, fém-előállítási, ötvözetgyártási és képlékeny alakítási technológiák továbbfejlesztésére, valamint a hegesztési eljárások alkalmazási körének kiszélesítésére irányultak. Ő indította el a korszerű magyarországi fémipari és kohászati alapkutatásokat, megszervezte intézményi és szakképzési hátterét is. Három évtizeden át (1944–1977) vezette a BME mechanikai technológiai tanszékét, 1948 és 1969 között alapító igazgatóként irányította a Fémipari Kutatóintézetet.

Fotó: 1. Philip János, BME; 2. Márkus Zsolt László, SZTAKI
Életrajz: Wikipedia

Monostori László (J)