Finn-magyar partnerrendezvényt tartott a SZTAKI által koordinált MILAB

Az online konferencia résztvevői létszámát limitálták, hogy épp futó projektekre fókuszáljanak, amiket az alprojektvezetők mutathatnak be.

A Finnish Center of AI (FCAI) nagyjából hatvan kutatót foglalkoztat a különböző kutatócsoportjaiban. Célja, hogy olyan MI megoldásokat kutasson és fejlesszen, amik komplex feladatok végrehajtásakor működnek együtt az emberrel. Szeretnék továbbá efféle újszerű MI megoldásokkal megújítani és fellendíteni a finnországi iparágakat.

Valós MI a való világban – ez a mottója az FCAI-nak, ami közelebb hozná az MI-t az emberi tudathoz. Az elképzelés lényege, hogy a mesterséges intelligencia együtt kell működjön az emberekkel, így ebbe az irányba is kell fejleszteni. Korunk MI-i korlátozott képességekkel bírnak, a hozzájuk fejlesztett eszközök pedig azért léteznek, hogy áthidalják a hiányosságaikat. A valós MI fejlesztéséhez az adatkezelés hatékonysága, az etikai megfontolások és az interakciós lehetőségek is fejlettebb szintre kell emelkedjenek.

Petri Myllymäky MI professzor az FCAI gyakorlati célkitűzéseiről beszélt. Heli Helaakoski kutatási menedzser a VTT támogatási arányait ismertette, finnországon és az EU-n belül egyaránt. Simo Särkkä MI professzor pedig a kutatási programokat mutatta be.

A konferencián részt vettek: