Díjeső és tudományos eredménymegosztás a SZTAKI által szervezett 13. KÉPAF konferencián

A SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriuma (MPLab) 2021. június 22. és 24. között, online rendezte meg a KÉPAF 2021 című rendezvényt. Ez volt a magyarországi Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társaságának tizenharmadik konferenciája, a képfeldolgozással és alakfelismeréssel foglalkozó magyar kutatók legjelentősebb nemzeti találkozója, aminek online kialakításában a Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztály (HBIT) működött közre.

A program során az elfogadott cikkek előadói mellett meghívott előadóként szerepelt Máttyus Gellért, a Continental Automotive kutatója, aki a korábbi években általa és kollégái által elért eredményekről tartott összefoglaló előadást (Towards Self-Driving Vehicles: Different Approaches).

A konferencián lezajlott az NJSZT KÉPAF Társaságának közgyűlése, ahol bemutatkozott a rendezvény támogatója, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) is. A tisztújító szavazáson az NJSZT KÉPAF társaság elnökének ismét munkatársunkat, Dr. Benedek Csabát válaszották meg a következő ciklusra, és elnökségi tag maradt a Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium munkatársa, Dr. Manno-Kovács Andrea is.

A szakmai szempontból kiemelkedő elismerést, a Kuba Attila Díjat az erre felkért bizottság a legjobb cikk fiatal szerzőjének és előadójának, Hichem Abdellalinak (SZTE) ítélte Robust Absolute and Relative Pose Estimation of a Central Camera System from 2D-3D Line Correspondences c. munkájáért. Társszerzői Fröhlich Róbert és Kató Zoltán.

Átadták a KÉPAF PhD Díjat is – ezúttal Baráth Dániel (MPLab) munkáját találták díjazásra érdemesnek. A díjat a KÉPAF, mint alapító és adományozó, a számítógépes látás, számítógépes képfeldolgozás, vagy ezek határterületein született PhD munkák kimagasló minőségének elismerésére alapította.

A konferencia az online fórum előnyeit kihasználva teret adott a képfeldolgozás területén dolgozó kollégák kötetlen beszélgetéseinek is az oktatás, a kutatás, valamint az érdekes szakmai problémák témáiban.