Budapesten rendezik a 20. Európai Matematika az Iparért Konferenciát

Autonóm járművek, digitális gyárak, sebészeti robotok és precíziós mezőgazdaság. A nemzeti kutatási programokban kiemelt, a közeljövőt formáló témák is szerepelnek a 20. Európai Matematika az Iparért Konferencia (20th European Conference on Mathematics for Industry – ECMI 2018) programjában, amelyet Budapesten rendeznek meg június 18-22 között.

A több mint háromszáz résztvevőt – egyetemi oktatókat, kutatókat és az innováció képviselőit –, az iparban alkalmazható matematikai technológiák és azok multidiszciplináris kutatása és fejlesztése köti össze. A konferencia programjának tematikája felöleli az egészségtudományok, a kiberbiztonság, a pénzügyi rendszerek, a gyártástechnológia, valamint az energia- és a járműipar innovációs kihívásokhoz kötődő kérdéseit.

A konferencia fővédnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, szervezői a Bolyai János Matematikai Társulat, az ELTE és az MTA SZTAKI, a konferenciasorozat gazdája a European Consortium for Mathematics in Industry.

A konferencia két magyar plenáris előadója Lovász László, az MTA elnöke, és Stépán Gábor, az MTA Műszaki Tudományok Osztályának elnöke.

A London, Lund és Santiago de Compostela után hazánkban először megrendezésre kerülő tudományos esemény nemcsak az tudomány és az ipar kapcsolatának hazai erősödését, de az innovációs szellem és a versenyképesség optimizmusra okot adó javulását is jelzi.

Június 18-án a megnyitó és a délelőtti előadások sajtónyilvánosak; a konferencia hivatalos nyelve az angol. Bővebb információ a konferencia weboldaláról érhető el.

Kontakt: Prof. Simon L. Péter, Igazgató, ELTE TTK Matematikai Intézet; email: simonp@math.elte.hu ; tel.:+36 20 915 6642

Sajtóközlemény fájl