Bergmann Júlia, a SZTAKI kutatója a Forbes Women's Summit vendége volt

Bergmann Júlia, a SZTAKI és az EPIC InnoLabs kutatója és munkatársa a Forbes Women’s Summit vendégeként vett részt az online közvetített eseményen.

Az élő, stúdióban forgó rendezvény „Dehogy férfimunka” című szekciójában Nagyághy Zita szoftverfejlesztő és Baráth Barbara Green Fox Academy alapító és vezető társaságában beszélgetett Galavits Patrik újságíróval arról, hogy miként viszonyulnak az informatikával foglalkozó nőkhöz a társadalomban és a szakmában.

A panelen szóba került a férfiak és nők közötti bérkülönbség, a kifejezetten női dolgozókra fókuszáló szakmai rendezvények produktivitása, valamint a karrier és a magánélet kapcsolata.

„Én, amikor a SZTAKI-ba kerültem, a hatvan fős laborban kábé négy nő volt. Nagyon örültek, hogy másfajta hozzáállással jövünk, mint a többség, és ezért nagyon befogadóak voltak” – fogalmazott Júlia.

Hozzátette: sosem jutott eszébe, hogy azért ne legyen informatikus, mert ez egy „fiús szakma”. Ugyanakkor számára is fontos volt, hogy lásson fiatal női informatikus szakembereket, és fontosnak tartja az új generációk előtti példaállítást. Ennél is jelentősebb viszont, hogy mit hoz otthonról az ember.

„Szerintem a legfontosabb az, hogy ki mit kap a szüleitől, vagy milyen nyomást kap otthonról. Nekem egyik szülőm sem dolgozik az IT szakmában, sőt egészen messze állnak tőle. De soha nem volt ellenvetésük, sőt próbálják megérteni, hogy mivel foglalkozom” – fogalmazott. „Nem csak nem mondanak nemet, hanem kifejezetten érdekli őket.”