Bemutatkozott az ELKH Cloud az EGI hírlevelében

A SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriumának vezetője, Dr. Kacsuk Péter „Reference architectures provided by SZTAKI at ELKH Cloud” címen írt cikket az európai tudományos felhőket összefogó EGI Foundation weblapjára. A bemutatkozót az EGI hírlevelében is megosztották az érdeklődőkkel.

A cikkben Kacsuk Péter az ELKH Cloud projekt indulásáról és eddigi feladatairól számol be, valamint kitér a 2020-ban indult fejlesztési projektre, aminek keretében jelentősen megnő a kutatási felhő kapacitása. A SZTAKI 2020. decembere óta tagja az EGI-nek, az ELKH Cloudot a Wigner Fizikai Kutatóintézettel közösen üzemelteti.

Az ELKH Cloud a 2016 októberében indult MTA Cloud projekt folytatása: célja, hogy elsősorban magyarországi kutatóknak hozzáférést biztosítson felhőszámítási és -adattárolási kapacitáshoz, modern hardverekhez, felhőben használható szoftverekhez. A kutatói felhőn négy év alatt 132 kutatási projekt indult, ebből 43 már sikeresen befejeződött. A felhőn futó tudományos projektekből számos hazai és nemzetközi publikáció született.

Az ELKH Cloudról itt írtunk bővebben
Dr. Kacsuk Péter cikke itt olvasható.