Az MI forradalmasíthatja a matematikát – előadást tart a SZTAKI-ban Christian Szegedy, a Google magyar kutatója

A SZTAKI-val közös szervezésben, a Rényi MILAB Mesterséges Intelligencia Alapkutatás Szeminárium keretében előadást tart Christian Szegedy, a Google Research mesterséges intelligenciával foglalkozó magyar kutatója „Towards the Automatic Mathematician” címmel. A nyilvános előadás időpontja: 2021. szeptember 15. szerda, 17:00.

Christian Szegedy mélytanulás (deep learning) és mesterséges intelligencia kutató, aki korábban nagyléptékű képfeldolgozással (large scale image processing) és számítógépes látással foglalkozott. Most a Google Research N2Formal csapatát vezeti: céljuk egy olyan rendszer létrehozása, amely képes értelmezni és formalizálni a természetes nyelvi matematikát, emellett céljuk hatékony, általános célú levezetőmotor betanítása.

Az előadás is a mélytanulással foglalkozik majd, pontosabban annak matematikai felhasználásával. Az elmúlt években a mélytanulást sikerrel alkalmazták matematikai bizonyításokra. Ma már képesek vagyunk neurális hálózatok segítségével finomabb bizonyítási lépéseket, releváns premisszákat, sőt hasznos sejtéseket is megjósolni. Ez az előadás összefoglalja a gépi tanulás legújabb fejleményeit a matematikai érvelésben, valamint a Google Research N2Formal csoportjának elképzelését az automatikus matematikus létrehozásáról. Az előadás második része az előttünk álló út legfontosabb kihívásait tárgyalja.

Christian az egyébként magyar nyelvű előadást a SZTAKI-ban tartja, a járványügyi helyzet miatt azonban a helyszíni részvétel korlátozott. A rendezvény Zoomon közvetítjük, ide kattintva lesz majd elérhető.

Kép: Mitchell Lou / Unsplash