Az IEC nemzetközi szabványosítási szervezet 45A albizottsága a HUN-REN SZTAKI-ban tartotta munkacsoporti ülését

A svájci székhelyű IEC (International Electrotechnical Commission) a három nagy nemzetközi szabványosítási szervezet (ISO, IEC és ITU) egyike. Több mint 10 ezer nemzetközi szabvány kötődik hozzá. Az IEC SC45A albizottsághoz a nukleáris létesítmények mérő-, szabályozó- és villamosenergia-rendszerei tartoznak, ezen belül a WGA9-es munkacsoport területe a rendszerek teljesítménye és a külső behatásokkal szembeni robusztussága.

A 2024. május 14-16. között zajló két és fél napos munkacsoport ülésen 26 nemzetközi szakértő vett részt a világ minden részéről, többek között az Egyesült Államokból, Japánból, Koreából, Kínából, Németországból és Franciaországból. Az ülést Edward Quinn, az IEC SC45A WGA9 tagja és korábbi elnöke vezette Alexander Wigg, az IEC SC45A albizottság titkára támogatásával.

A munkacsoport elsősorban egyes kiválasztott nukleáris irányítástechnikai szabványok felülvizsgálatával, valamint új szabványok és műszaki jelentések kidolgozásának elindításával foglalkozott. A tárgyalt műszaki területek igen széles skálát öleltek fel, ezek között szó volt a rendszerszoftverek sebezhetőségeiről és a támogatási időszak végén lévő rendszerszoftverek kezeléséről, a mesterséges intelligenciának a nukleáris irányítástechnikai kiberbiztonságának erősítésében való felhasználásáról, az "okos" vezeték-nélküli eszközök nukleáris rendszerekben való biztonságos felhasználásáról, valamint a kalibrálási tesztelés és az érzékelők mérésének bizonytalansági értékeléséről.

Kép: Prof. Dr. Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára keynote előadást tart a munkacsoport-ülés második napján.