Az I. Országos Középiskolai Számítástechnikai Verseny 40. évfordulójára emlékeztek a SZTAKI-ban

A 2023. június 7-i ünnepi programon előadások és kiállított korabeli dokumentumok idézték fel az 1983-ban megtartott I. Országos Középiskolai Számítástechnikai Versenyt. A rendezvényen egykori szervezők, meghirdetők, versenyzők és tanárok vettek részt.

A rendezvényt Dr. Monostori László, a SZTAKI igazgatója nyitotta meg, aki után beszédet mondott Dr. Hudecz Ferenc, az MTA alenöke, Dr. Lackovich Miklós, az MTA III. osztályának elnöke, valamint Dr. Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára (képünkön).

Az országos versenyt elindító egykori szervezők nevében Garádi-Uszkay János köszönte meg az előadóknak, hogy elfogadták a felkérést és jelenlétükkel megtisztelték az ünnepi megemlékezést. Röviden ismertette az 1978. évi első budapesti versenytől az 1983. évi országos verseny meghirdetéséig megtett utat. 40 éve az országos verseny iskolai fordulójában közel 100 iskolából, több mint 500 diák mérte össze számítástechnikai tudását. Az országos verseny döntőjére a SZTAKI Viktor Hugo utcai épületében került sor, részben az MTA IBM 3031 embargós számítógépén, 2-2 fős csapatokkal.

Elsőként Dr. Monostori László ismertette az Intézet egykori és mostani jelentőségét hazai és nemzetközi viszonylatban, majd mint a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumi egykori diákja mesélte élményeit. Az MTA részéről Dr. Hudecz Ferenc alelnök köszöntőjében a Magyar Tudományos Akadémia szerepéről beszélt. Dr. Laczkovich Miklós osztályelnök a Magyar Tudományos Akadémia Matematikai Osztály előadásában, a tanulmányi versenyekről (pl. matematika, fizika, kémia) és azok elindításának kezdeteiről mondott el néhány igen érdekes történetet. Dr. Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára tolmácsolta Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, Dr. Vitályos Eszter gondolatait arról, hogy a tehetség a felismerésétől a sikeres és kreatív önmegvalósításig közös ügyünk. Dr. Imre Sándor osztályelnök-helyettes az MTA Műszaki Osztály részéről méltatta a kutatás fontosságát és kitért az egykori kezdetekre, amikor még csak gyerekcipőben járt a számítástechnika (ODRA 1013 számítógép üzemelt a BME-n).

Az egykori versenyzők és tanáraik közül többen is megjelentek. Külön üdvözölték Dr. Tardos Gábor akadémikust, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagját, aki többször is megnyerte a csapatversenyt. Az alkalomra egy kisebb kiállítás is készült az egykori hiteles dokumentumok felhasználásával. Versenyfelhívás, feladatok, fényképek, vélemények és egykori újságcikkek.  

A rendezvényen készült fotókat a Facebook-galériában lehet megnézni, ide kattintva.