Akadémiai Ifjúsági Díjat kapott a SZTAKI két kutatója

Az MTA Főtitkára 2020-ban Akadémiai Ifjúsági Díjat adományozott Csató Lászlónak, a SZTAKI Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport tudományos munkatársának, és Németh Balázsnak, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársának.

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára alapította 1972-ben, eredetileg az akadémiai tudományos kutatóhelyen dolgozó 30 év alatti fiatal kutatók szakmai munkájának ösztönzésére és a kiemelkedő tudományos eredmények elismerésére. A díj célja elsősorban a pályamunkájuk és intézeti igazgatójuk minősítése alapján arra érdemes fiatal kutatók minél nagyobb számának elismerése, tudományos munkájuk ösztönzése, támogatása. 

A díjra több formátummal is lehetett pályázni: könyv, cikk, cikksorozat, szabadalom, találmány, doktori értekezés, berendezés tervezés, építés, amelyek elismerő hazai vagy külföldi szakmai visszhangot váltottak ki. Az elmúlt évtized pályázati kiírásai és értékelési metodikája a pályamunkák tudományos értékére helyezi a hangsúlyt, a pályamunka tudományelméleti, tudomány-módszertani, kulturális vagy oktatási jelentősége és társadalmi hasznossága mellett.

A címlapfotón: Csató László és Németh Balázs.