2021. máj.
2021.05.13.

Vanek Bálint előadása a Budapest Science Meetupon

 

Május 13-án, csütörtök este 7-től várja az érdeklődőket 2021 negyedik online Budapest Science Meetupja, ahol ezúttal két előadó lesz. Szó esik arról, hogyan lehetne környezet-barátabbá tenni a repülést, illetve arról is, miként keletkeznek csillagokban a bennünket körülvevő elemek, legalábbis nagy részük.

A meetupba immár megszokott módon, Zoomon keresztül lehet majd bekapcsolódni, ennek a linknek a segítségével.

Az esemény programja

Vanek Bálint - SZTAKI

"A modern utasszállító repülőgépek gazdaságosabbá tételében mind a meghajtás terén, mind a repülő sárkányszerkezet építés terén eljutottunk a hagyományos technológiák határáig, azonban már látható, hogy a fejlődés nem törik meg és jelentős paradigmaváltás várható a következő évtizedben. A hidrogén meghajtás komoly kihívásokat tartogat, de mellette a repülőgép sárkányszerkezetének és irányítórendszerének együttes 'multidiszciplináris' tervezése önmagában is akár 10% megtakarítást eredményezhet. A jövő kihívása az egyre kecsesebbé és rugalmasabbá váló szárnyak és törzs aktív irányítása, a rezonancia jelenségek csökkentése. Az előadásban bemutatom a jövő generációs repülőgépek szerkezetépítési és kapcsolódó irányítási kérdéseit, valamint bemutatom az ehhez kapcsolódó SZTAKI-s hozzájárulásokat."

Eredetünk kozmikus kohói

Világos Blanka - CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet; ELTE

"Honnan származunk? Hol keletkeztek azok az alkoltó elemek, amik felépítik a minket körülvevő világot? A nukleáris asztrofizika célja a válasz keresése erre az érdekfeszítő kérdésre. Csillagok ipari fúziója felel a vasnál könnyebb kémiai elemek keletkezéséért, de hogyan jöhettek létre az annál is nehezebb atomok? Neutroncsillagok összeolvadása, esetleg hatalmas energiájú szupernóvarobbanások során? Talán épp most kerültünk egy lépéssel közelebb a válaszhoz."

Add to calendar 2021-05-13 2021-05-13 UTC Vanek Bálint előadása a Budapest Science Meetupon Május 13-án, csütörtök este 7-től várja az érdeklődőket 2021 negyedik online Budapest Science Meetupja, ahol ezúttal két előadó lesz. Szó esik arról, hogyan lehetne környezet-barátabbá tenni a repülést, illetve arról is, miként keletkeznek csillagokban a bennünket körülvevő elemek, legalábbis nagy részük. A meetupba immár megszokott módon, Zoomon keresztül lehet majd bekapcsolódni, ennek a linknek a segítségével. -

Hol leszünk megtalálhatóak