2016. nov.
2016.11.03–04.

Ferencváros a forradalomban - interaktív, vezetett séta bemutatása

 

A 2016-os VIII. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia keretében a múzeumi szakma képviselői számára kerül pénteken délelőtt bemutatásra a Ferencváros Önkormányzata által rendelt okostelefonos séta, amely "Ferencváros a forradalomban" címet viseli. Az interaktív séta bemutatásában közreműködők: Gönczi Ambrus vezető, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény és Márkus Zsolt László, osztályvezető, MTA SZTAKI.

Az esemény programja

Szervező: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, Szentendre

Társszervező: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

2016. november 3-4 -én „Történelem, emlékezet múzeumi térben – sorsok a XX. század második felében” címmel immár nyolcadik alkalommal rendezzük meg az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát.

A kétnapos rendezvény középpontjába idén a XX. század második felében lezajlott sorsfordító történelmi eseményeknek – köztük, de nem kizárólagosan 1956-nak - az egyszerű és ismert emberek, köztük művészek, egyházi személyek, múzeumi szakemberek, valamint a muzeális intézmények, gyűjtemények sorsára gyakorolt hatását, illetve mindennek elbeszélhetőségét, narratív emlékezetét állítottuk.

Természetesen a fentiek kapcsán felvetődik a kérdés, hogy vannak-e, lehetnek-e tények egyáltalán, vagy a hermeneutika kiindulópontját elfogadva csak interpretációk léteznek. Különösen izgalmas a téma kutatása és múzeumi keretek között történő bemutatása annak fényében, hogy az egyén életében a saját döntések vagy külső tényezők által előidézett sorsfordulat - Tengelyi Lászlótól kölcsönzött fogalommal- sorseseménnyé válhat, ha ennek hatására az illető másként tekint egész addigi élettörténetére és önazonosságára.

A VIII. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián a magán- és köztörténetben felbukkanó sorsfordulatok, sorsesemények hiteles kutatásának lehetőségeit, továbbá korszerű múzeumi és múzeumpedagógiai interpretációs megoldásait járjuk körül, és a történelmi emlékhelyeknek témánkhoz kapcsolódó jó gyakorlatait is bemutatjuk, a szakmai tartalmat tartalmas kísérőprogramokkal színesítjük.

Add to calendar 2016-11-03 2016-11-04 UTC Ferencváros a forradalomban - interaktív, vezetett séta bemutatása A 2016-os VIII. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia keretében a múzeumi szakma képviselői számára kerül pénteken délelőtt bemutatásra a Ferencváros Önkormányzata által rendelt okostelefonos séta, amely "Ferencváros a forradalomban" címet viseli. Az interaktív séta bemutatásában közreműködők: Gönczi Ambrus vezető, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény és Márkus Zsolt László, osztályvezető, MTA SZTAKI. - Zsolt László Márkus markus.zsolt@sztaki.hun-ren.hu

Kapcsolat

E-mail
markus.zsolt@sztaki.hun-ren.hu
Telefon
+36 1 279 6191

Szerepünk az eseményen

"A bemutatásra kerülő jó gyakorlatok" között lesz hallható az előadásunk, amelynek témája szorosan kapcsolódik a konferencia tematikájához: „Történelem, emlékezet múzeumi térben – sorsok a XX. század második felében”.