2019. máj.
2019.05.02.

Csalásbiztosságot sértő sportszabályok - Csató László előadása

 

Az Intézet vezetősége által 2018-ban publikációs díjban részesített kutatók közül következő alkalommal Csató László, az Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport tudományos munkatársa tart előadást május 2-án, csütörtökön 10.30-kor Kende utcai épületünk Nagytanácstermében.

Az előadás címe: Csalásbiztosságot sértő sportszabályok

Az előadás kivonata: Egy sportverseny szabályait csalásbiztosnak nevezzük, amennyiben soha nem történhet meg, hogy egy játékos vagy csapat garantáltan jobban jár egy kisebb erőfeszítéssel elérhető eredmény bekövetkezése esetén. Bár a csalásbiztosság nem az egyetlen fontos elméleti követelmény, a szabályrendszer adott esetben ennek ellentmondó célok elérésére is szolgálhat, vizsgálata minden esetben szükségesnek tűnik. Az előadásban három olyan esetet tárgyalunk, amikor nem teljesült ez a tulajdonság. Bemutatjuk a 2018-as labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének manipulálhatóságát: még 2017 októberében, a mérkőzések négyötödének lejátszását követően is megtörténhetett volna, hogy – az összes többi eredmény változatlansága mellett – egy csapat az utolsó mérkőzésén elért győzelemmel kiesik, döntetlennel viszont kijuthat a világbajnokságra. Bizonyítjuk a kézilabdában gyakran alkalmazott, egymást követő csoportköröket tartalmazó bajnokságok ösztönzés inkompatibilitását. Feltárjuk az európai labdarúgó klubcsapatok legrangosabb kupasorozata, UEFA Bajnokok Ligája elmúlt három szezonban használt kvalifikációs szabályának manipulálhatóságát. Minden alkalommal javaslatot teszünk egy olyan, az eredeti szabály szelleméhez minél közelebb álló módosításra, mely biztosítja a rangsorolás csalásbiztosságát.

Az előadáshoz kapcsolódó publikációk és műhelytanulmányok:

Az előadás nyelve: magyar.

Az esemény nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel látunk!

Add to calendar 2019-05-02 2019-05-02 UTC Csalásbiztosságot sértő sportszabályok - Csató László előadása Az Intézet vezetősége által 2018-ban publikációs díjban részesített kutatók közül következő alkalommal Csató László, az Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport tudományos munkatársa tart előadást május 2-án, csütörtökön 10.30-kor Kende utcai épületünk Nagytanácstermében. - László Csató csato.laszlo@sztaki.hun-ren.hu

Labor

Kapcsolat

E-mail
csato.laszlo@sztaki.hun-ren.hu
Telefon
+36 1 279 6169