Virtuális kerekasztallal ünnepeltük a magyar internet harmincéves jubileumát

Bakonyi Péter, Csaba László, Martos Balázs, Horváth Nándor, Pásztor Miklós, Tétényi István és Kovács László egy több mint másfélórás beszélgetésen elevenítették fel a magyar internet kezdeti szárnypróbálgatásait.

1991-ben jegyezték be az első magyar domént, a sztaki.hu-t, és ezzel megnyílt az út a magyar internet előtt. A harmincéves jubileumot az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) virtuális kerekasztallal ünnepelte, amin a magyar internetet megalapozó hálózatkutatási és internetfejlesztési szakemberi vettek részt. Bakonyi Péter, Csaba László, Martos Balázs, Horváth Nándor, Pásztor Miklós és Tétényi István munkája nélkül nem startolt volna el olyan gyorsan a magyar internet. A beszélgetésbe becsatlakozott Kovács László, a SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályának vezetője is.

Az első magyar doménnév 30. évfordulóját ünneplő kerekasztalt a járvány miatt virtuálisan, Zoomon szervezte a SZTAKI, a résztvevők is az otthonaikból csatlakoztak be. A műsor megnyitóját Monostori László, a SZTAKI igazgatója tartotta, majd Képes Gábor, az NJSZT Informatika-történeti Fórum vezetőségi tagjának előadása következett a magyar internethez vezető útról, amit Kovács László prezentációja követett a SZTAKI akkori szerepéről és mai tevékenységeiről.

Magyarország a 90-es évek elején még épp, hogy túlesett a vasfüggöny leomlásán, máris a világháló egyik korai pionírjaként ünnepelték, mert 1991-ben itthon már bejegyezték az első domént, ami világszinten is gyors tempónak számított. Ez a domén a sztaki.hu-volt, a harmincéves jubileumot pedig a megalkotásában résztvevő egykori sztakis munkatársak egy virtuális kerekasztallal ünnepelték meg.

Bakonyi Péter, Csaba László, Martos Balázs, Horváth Nándor, Pásztor Miklós, Tétényi István és Kovács László többek közt arról is beszéltek, hogy bár a magyar internet utólag tényleg korai előretörés volt, akkoriban ők azt gondolták, hogy máris elkéstek. Annak ellenére, hogy az X25-ös hálózati fejlesztésekkel egyedülálló volt Magyarország a régióban. Ezen felül szóba jöttek az első e-mailek, az ékezetek bevezetése, a .hu megnevezés eredete, illetőleg a mérnökök arra is reflektáltak, hogy mi minden történt az internettel az elmúlt évtizedekben. A beszélgetés szerkesztett változata alább nézhető meg.

A magyar internet 30. születésnapját nem csak a magyar elsők, de az internet külföldi megalkotói is örömmel köszöntötték. Radia Perlman az STP protokoll megalkotásával vált ismertté, Robert Cailliau pedig a CERN munkatársaként Tim Berners-Lee-vel dolgozott együtt a World Wide Weben. Vint Cerf a TCP/IP protokoll megalkotásával vált az internet egyik atyjává, Bob Kahnnal közösen, jelenleg a Google alelnöke – mindhárman küldtek videóüzenetet a SZTAKI-nak, ezek alább nézhetők meg.