Viharos Zsolt János, a SZTAKI kutatója az IMEKO felügyelőbizottsági tagja lett

2021. augusztus 29-én tartották az International Measurement Confederation (IMEKO) éves vezetői tanácsülését, aminek keretében a SZTAKI kutatóját, Viharos Zsolt Jánost a Supervisory Committee (Felügyelőbizottság) tagjává választották. A hagyományoknak megfelelően, másnap kezdődött az IMEKO XXIII., egy hetes világkonferenciája: „Mérés: a jövő okos forradalmának beindítása” jeligével.

Viharos több mint húsz éve tagja az IMEKO-nak, 2013 óta képviseli szavazati joggal a Magyarországot a szervezetben. 2018 óta a TC10 on Measurement for Diagnostics, Optimization and Control tudományos bizottság elnöke, 2012 óta a bizottság tudományos titkára.

Új tisztségében Viharos az IMEKO stratégiájában megfogalmazott működés validálásával fog foglalkozni.

„Tekintve Magyarország kiemelt szerepét és felelősségét az IMEKO életében, viszonylag racionális felkérést kaptam ezen újabb, tudománytámogató szerepre. A szervezet professzionális működése mellett kifejezetten fontosak számomra a baráti, emberi viszonyok, amelyek ezt a tudományos világszervezetet, azok vezetőit jellemzik. Szerepem így a szervezetben három területet érint, elsőként, a TC10-ben végzett tevékenységem a tudományos tartalomról szól, második hazánk képviselete az IMEKO-ban egy országos felelősség, végül, a mostani, új, felügyelőbizottsági tagság már nemzetközi szintű tudománymenedzsment szolgálatot jelent számomra” – mondta Viharos.

Az IMEKO egy kormányoktól független tudományos világszervezet, amit Budapesten alapítottak, 1958-ban, ezért magyarországi kötődése kifejezetten erős, a világszervezet központja jelenleg is Budapesten van. Testvérszervezetkéntaz UNIDO és az UNESCO tárgyalópartnere.