Tolmácskesztyű projekt: a beszéd- és halláskárosultakért az Innotrends Hungary szakkiállításon

Az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya az  Euronet Magyarország Informatikai Zrt. -vel közösen, egy két éves projekt keretében egy olyaninnovatív új megoldáson dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy egy siket ember hallható szóval kommunikáljon az ép embertársával.

A Tolmácskesztyű projekt célja egy olyan innovatív, intelligens segédeszköz megalkotása, melynek segítségével a beszéd- és halláskárosult emberek a mindennapi életben képesek kapcsolatot teremteni ép embertársaikkal úgy, hogy az mindkét fél számára intuitív módon valósul meg. A segédeszköz - a Tolmácskesztyű - jelnyelvi szinkrontolmácsként működik, a siket, halláskárosult emberek a segítségével anyanyelvükön - vagyis jelnyelven - kommunikálhatnak, és a tolmácskesztyűnek köszönhetően a halló embertársaik gépi hangként, beszédként hallhatják a jelnyelven jelelt szöveget.

A jelnyelv ezidáig csak azok számára volt érthető, akik hosszas tanulással megtanulták értelmezni azt. Nem volt lehetőség arra, hogy egy beszédkárosult ember ezzel a módszerrel bárkivel kapcsolatot teremthessen, csak néhány ember, a körülötte élők és a jeltolmácsok értette meg a mondanivalójukat. A Tolmácskesztyű segítségével nagymértékben kitágulnak a lehetőségek. A segédeszköz ugyanis szinkrontolmácsként működik, a fogyatékkal élők a segítségével jelnyelven kommunikálhatnak az ép hallású, jelnyelvet nem értő embertársaikkal. A kommunikációhoz egyik félnek sem kell elsajátítani semmilyen plusz ismeretet, a tolmácskesztyűnek köszönhetően a szavak gépi hangként, beszédként hangzanak el.

Az eszköz jelentősen előremozdítja a fogyatékkal élők társadalmi integrációját, a használói képesek lesznek hivatalos ügyeket intézni jeltolmács vagy más, nehézkes megoldás segítsége nélkül, csakúgy, mint ép embertársaik. Üzletekben, ügyfélszolgálatokon, a piacon vagy a boltban is segít a tolmácskesztyű, vagy akár az utcán leszólíthatnak bárkit segítségnyújtás céljából. A projekt egy komplex, integrált hardver- és szoftverrendszer kiépítését foglalja magában. A tolmácskesztyű a Daktil betűkön kívül egyedi gesztusokat is képes értelmezni, maga az eszköz ergonomikus, többféle kéztípusra készül, a szenzorokat és elektronikát ideális módon integrálja az eszközbe. A kommunikációs modul a felhasználó mobiltelefonjához kapcsolódik, ami többek közt a jelsorozat természetes nyelvi feldolgozását végzi el, majd ebből szöveget állít elő, melyet felolvas. A szoftver iOS-re, Androidra és Windows Phone-ra is elérhető lesz.

A Nemzeti Innovációs Hivatal , a hazai kutatás-fejlesztés és innováció nemzetgazdasági szintű ösztönzése, a hazai start-up ökoszisztéma kialakításának szakmai támogatása és a vállalkozói szféra hálózatosodásának előmozdítása céljából  2013. június 11-12. között szervezi meg az INNOTRENDS HUNGARY 2013 elnevezésű konferenciát és szakkiállítást. Az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya az Euronet Magyarország Informatikai Zrt. az INNOTRENDS HUNGARY 2013 konferencián, első alkalommal mutatja meg a nagyközönségnek a Tolmácskesztyűt. A kiállításon élő demonstráció keretében megtekinthető a Kesztyű prototípusa.