Sikeresen lezajlott a REFORMula Challenge Innovációs Verseny

A SZTAKI által koordinált Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium szakmai támogatásával megrendezett REFORMula Challenge Innovációs Verseny II. Budapesti Nagydíja, amelyben középiskolás és egyetemista csapatok mérték össze ügyességüket.

A református középiskolásoknak és egyetemistáknak szóló versenyre kilenc csapat jelentkezett, átlagosan 4-6 fővel, de volt, aki egyéniben indult el. Feladat volt többek között egy virtuális drónflotta koreográfiájának megkomponálása választott, valamint szintén virtuális önvezető járművek algoritmusának megtervezése – a csapatok a kiterjesztett valóság használatával prezentálhatták eredményeiket. A nagydíj alkalmával távirányítós autókkal is versenyeztek a diákok.

Az első helyezett a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon csapata, a MY$kolcz lett, 65,55 ponttal, akik egyébként 2021-ben harmadikok lettek. A második helyre egy új induló, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthonának Magasztalók nevű csapata került, 61,11 ponttal. A harmadik helyezett pedig egy nyíregyházi egyházközösség által toborzott, más-más középiskolákba járó diákok alkotta csapat, a NyíRIFI lett, 55,01 ponttal.

A szervezők szerint kimondottan szerencsésen alakult a rendezvény, mert meg lehetett tartani fizikailag is, azaz nem csak online tudtak versengeni a diákok. A BME K Aulájában rendezett eseményen díszvendég volt Nagy Balázs ITM stratégiai ügyekért felelső helyettes államtitkár, Balog Zoltán MRE püspök, Varga István dékán és Jónás László, a Design Terminal innovációs ügynökség szakmai igazgatója.

A REFORMula Challenge Innovációs Verseny egyébként egy rendezvénysorozat, amit másodszor rendez meg a Mérnökmisszió: a 2022-es évadot tavaly augusztusban indították csapattoborzással, a budapesti nagydíjat pedig Facebookon is közvetítették a szervezők. A műsort Németh Balázs, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának tudományos főmunkatársa vezette. A rendezvény ide kattintva nézhető vissza.